COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 20 March 2020 - 15:4720 Mar - 15:47

In deze posts houden we u de komende tijd op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: In Parijs kun je het water tegen de bruggen horen klotsen, Facebook-medewerkers mogen ook eindelijk stoppen met werken, Suriname is duidelijk over wat bezoekers van een Tequila Party te wachten staat en in het Midden-Oosten wordt massaal opgeroepen tot de vrijlating van politiek gevangenen.

EUROPA: Ook Facebookmoderatoren mogen nu naar huis

Frankrijk:
Het filmfestival van Cannes, dat in mei zou worden gehouden, wordt uitgesteld. ‘De dingen waar we van houden komen nu op de tweede plek’, reageerde de Amerikaanse regisseur Spike Lee, die dit jaar juryvoorzitter is, in Variety. ‘Film, televisie, sport, NBA , honkbal. Er is zoveel uitgesteld en ik ben het met deze beslissing eens.’

De sfeer in de Franse hoofdstad doet een journalist van El Mundo denken aan ‘een oorlog of een nucleair ongeluk’. Het is ‘zo stil dat we aan de oevers van de Seine het water horen breken tegen de pilaren van de bruggen’.

Ierland:
Sunday Business Post meldde dinsdag dat de in Dublin gevestigde moderators van Facebook, met een hoofdkwartier in de Ierse hoofdstad, binnenkort naar huis zouden worden gestuurd. Het bedrijf gaf aan dat tijdens de epidemie de controle over het platform beperkt zou zijn, aldus het Ierse dagblad.

Werknemers klaagden dat ze gedwongen werden naar kantoor te komen, ook al adviseerde de Ierse regering om thuis te werken. ‘Uiteindelijk heeft Facebook aangekondigd [nadat een medewerker kort na een bezoek aan Dublin positief werd getest op Covid-19] dat de moderators thuis kunnen blijven en door worden betaald. (…) en in herinnering gebracht dat de taken van deze werknemers bestaan ​​uit het verwijderen van gewelddadige berichten, die bijvoorbeeld pedofiele of pornografische afbeeldingen bevatten.’

Finland:
Finland bleek ook dit jaar weer het gelukkigste land ter wereld, meldt World Economic Forum. Wel wordt de nieuwe premier Sanna Marin door Helsinki Times beschuldigd van wanbeleid omtrent de epidemie.

AFRIKA: ‘We zijn gek als we niet van Europa en China leren’

Bekijk hier de hoogtepunten van een mediabriefing die WHO hield voor verschillende landen in Afrika. Afrika bereidt zich voor op een mogelijke escalatie nu de lokale verspreiding toeneemt en de winter nadert. Inmiddels zijn in 30 van de 54 landen besmettingen gemeld.

In een artikel in The Africa Report roept professor Moussa Seydi, die de medische zorg voor patiënten in Senegal coördineert, Afrikaanse landen op om drastische maatregelen te nemen tegen de verspreiding van Covid-19, om zo koste wat kost te voorkomen dat de epidemie op hetzelfde niveau komt als in Italië en Frankrijk. In augustus 2014 behandelde zijn team de enige ebolapatiënt van Senegal tijdens een epidemie waarbij tussen 2014 en 2016 meer dan 11.000 mensen omkwamen, waarvan de meesten Afrikanen.

Met tot nu toe 34 coronapatiënten (waaronder twee genezingen), verspreid over Dakar, Diamnadio en de heilige stad Touba, is Senegal een van de meest getroffen landen ten zuiden van de Sahara, samen met Zuid-Afrika en Burkina Faso.

Lees hier het interview met Moussa Seydi.

DE AMERIKA’S: ‘Ie kang go jerre!’

VS:
Gavin Newsom, gouverneur van Californië, besloot donderdagavond om de hele staat met 40 miljoen inwoners op te sluiten in de strijd tegen Covid-19. ‘Dit is niet de gewenste oplossing (…) maar het is noodzakelijk. Het is niet permanent, maar slechts tijdelijk,’ zei Newsom tijdens een persconferentie. Deze richtlijn is de meest ingrijpende beslissing tot nu toe in de VS, benadrukt San Francisco Chronicle. Volgens de krant schatten de Californische autoriteiten, als er geen drastische maatregelen werden genomen, dat het virus ‘meer dan de helft van de bevolking’ in deze staat zou kunnen infecteren.

Suriname:
In dit Twitter-bericht waarschuwt luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) in Suriname, feestgangers die vrijdag naar een Tequila Party van Danceclub Tequila willen gaan dat zij dit beter achterwege kunnen laten. ‘Ga naar die Tequila Party, ie kang go jerre! Je zult zien waar je je tijd door gaat brengen de volgende avond.’

MIDDEN-OOSTEN: ‘Massale oproep tot vrijlating van gevangenen’

In de hele regio nemen eisen voor de vrijlating van gevangenen die in onhygiënische omstandigheden leven toe, naarmate het dodental door Covid-19 blijft stijgen. Middle East Eye zet de situatie in verschillende landen op een rijtje.

Bahrein:
Vorige week kondigde Bahrein aan dat ‘wegens humanitaire redenen’ 901 gevangenen tijdens de uitbraak van het coronavirus een koninklijke gratie zouden krijgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken aankondigde aan dat nog eens 585 gevangenen alternatieve straffen zouden krijgen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde woensdag dat aan de vrijlating van gevangenen is voldaan.

Egypte:
In Egypte is de hashtag ‘laat de gevangenen vrij’ (# خرجوا_المساجين) populair, waarbij activisten en gebruikers van sociale media de benarde, ‘nachtmerrieachtige’ situatie van de duizenden politieke gevangenen in het land benadrukken, evenals de onhygiënische omstandigheden waarin ze leven. Tot nog toe werden niet veel gevangenen vrijgelaten.

VAE:
Human Rights Watch (HRW) heeft er gisteren bij de VAE, waar steeds meer gevallen bekend worden gemaakt, op aangedrongen gevangenen vrij te laten die leven met hiv en andere onderliggende gezondheidsproblemen en zodoende bijzonder kwetsbaar zijn voor coronavirus.

Saoedi-Arabië:
Ook activisten in Saoedi-Arabië voeren campagne en verwijzen daarbij naar de ronduit onhygiënische omstandigheden achter de tralies. Het proces van Loujain al-Hathloul, die in 2018 de campagne tegen het verbod voor vrouwen achter het stuur leidde, is uitgesteld als gevolg van een tijdelijke opschorting van de rechtbanken.

Palestina:
Vorige week begonnen berichten te verschijnen over gevallen in de notoir overbevolkte gevangenissen van Israël, waarbij mensenrechtenorganisaties waarschuwden dat slechte levensomstandigheden en medische nalatigheid in gevangenissen het gevaar van een uitbraak zouden kunnen vergroten.

De Palestijnen hebben hun bezorgdheid geuit dat de Israëlische regering en de gevangenisautoriteiten niet de juiste maatregelen nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen en degenen die mogelijk ziek worden te behandelen.

Volgens Addameer, een groep voor de rechten van gevangenen, zijn ongeveer 5000 Palestijnse gevangenen in Israël in hechtenis genomen.

Syrië:
Volgens een rapport van Human Rights Watch worden tienduizenden mensen vastgehouden in de Syrische gevangenissen, waar de gevolgen van de pandemie catastrofaal zouden kunnen zijn.

HRW Syria-onderzoeker Sara Kayyali noemt de houding van de Syrische regering mishandeling: ‘Het is angstaanjagend om te bedenken dat de autoriteiten op de hoogte zijn van deze omstandigheden waarin de gedetineerden voedsel, medische zorg, sanitaire voorzieningen, ventilatie en ruimte wordt geweigerd’, aldus Kayyali.

Iran:
Het Iraanse ministerie van Volksgezondheid verklaarde gisteren dat er elke 10 minuten iemand stierf aan de Covid-19.

De Brits-Iraanse hulpverlener Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd dankzij inspanningen van de regering tijdelijk vrijgelaten, evenals 85.000 gevangenen. Volgens berichten eiste het virus al het leven van de gevangengenomen econoom en schrijver Fariborz Raisdana.

AZIË: ‘Buitenlanders in quarantaine worden vrijgelaten’

Noord-Korea:
Noord-Korea gaat buitenlanders en Noord-Koreaanse onderdanen die al meer dan een maand in quarantaine zijn geplaatst, vrijlaten, schrijft de Zuid-Koreaanse krant Hankyoreh21. Op 20 maart meldde het door de staat geleide Korean Central News Agency (KCNA) dat alle buitenlanders in quarantaine, met uitzondering van drie, zijn vrijgelaten nadat ze grondig waren getest. Noord-Korea kondigde eerder al aan dat het 380 buitenlanders in quarantaine had geplaatst.

Plaats een reactie