Magnaat verdwenen na kritiek op Chinese corona-aanpak

Kort wereldnieuws | South China Morning Post  | 25 March 2020 - 09:0025 Mar - 09:00

Vrienden van Ren Zhiqiang, een Chinese vastgoedmagnaat en uitgesproken criticus van de Chinese Communistische Partij, zijn bezorgd over zijn welzijn sinds hij spoorloos is verdwenen.

Van de 69-jarige ondernemer is niets meer vernomen sinds hij in een artikel kritiek uitte op de manier waarop de Chinese autoriteiten hebben gereageerd op de uitbraak van het coronavirus. Het op grote schaal gedeelde artikel bekritiseert de aanvankelijke pogingen van de regering de virusuitbraak te verdoezelen, de manier waarop Beijing zich vervolgens op de borst klopte over de ‘succesvolle’ aanpak en de groeiende macht van de Chinese president Xi Jinping.

Ren was tot 2013 lid van een orgaan dat de Chinese overheid adviseert. In de jaren erna ontwikkelde hij zich tot criticus van de Communistische Partij. Zo sprak hij zich regelmatig uit tegen de pogingen van de regering om de vastgoedmarkt te controleren. In 2016 stelde hij openlijk vragen bij de opvatting van Xi Jinping dat de staatsmedia op één lijn moeten worden gebracht met de partij. Nadat Xi het hoofdkantoor van de staatszender CCTV had bezocht, schreef Ren op Weibo, hét Chinese socialemediaplatform: ‘Wanneer verandert de regering van het volk in een regering van de Partij? Verspil het geld van belastingbetalers niet aan zaken waar ze niets aan hebben.’

Het bericht werd onmiddellijk verwijderd, Rens account werd geblokkeerd en Ren kreeg een proeftijd van een jaar van de Partij, die zei dat zijn berichten op sociale media ‘herhaaldelijk in strijd waren’ met het beleid.

De afgelopen vier jaar stond Ren onder toezicht stond van de overheid. Voordat zijn account werd verwijderd, had hij 37 miljoen volgers. Zijn familieachtergrond droeg bij aan zijn populariteit. Zijn vader behoorde tot de eerste generatie revolutionairen die de Volksrepubliek China oprichtte, waardoor Ren goede banden kreeg met de politieke elite van het land.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie

© HH