Kore-eda doorstaat de proef

Japan | Gerecenceerd  | 27 March 2020 - 20:0027 Mar - 20:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM | Eerste niet-Japanse film van Gouden Palm-winnaar

Als een slechte moeder op de leeftijd is gekomen dat ze meer bezig is met het ordenen van oude herinneringen dan met het creëren van nieuwe, schrijft Little White Lies, heeft ze twee opties. Ofwel ze kan zich neerleggen bij haar nalatige verleden, of ze kan doen wat de in vergetelheid geraakte filmster Fabienne (Catherine Deneuve) doet in La vérité, de nieuwste film van Hirokazu Kore-eda: verhalen verzinnen die een flatteuzere versie van haarzelf voorwenden.

Kore-eda won de Gouden Palm voor zijn film Shoplifters, waarin hij, in de woorden van IndieWire, eveneens de complexiteit van een modern gezin belicht. Kort samengevat: een familie van winkeldieven neemt een kind in huis om het te beschermen en belandt van het ene in de andere probleem. La vérité is de eerste film die de regisseur maakt buiten zijn geboorteland Japan, een stap die volgens het Britse filmtijdschrift voor veel niet-westerse regisseurs verkeerd uitpakt. Maar Kore-eda doorstaat de proef met zijn subtiele familiedynamiek. Dit zou in niet geringe mate te danken zijn aan zijn cast, die naast Deneuve bestaat uit onder meer Juliette Binoche (dochter) en Ethan Hawke (echtgenoot). Times heeft het over een van Deneuves beste acteerprestaties ooit.

The Guardian vindt het familiethema in La vérité minder sterk uitgewerkt dan in Shoplifters, maar noemt het ‘oneerlijk om die blikseminslag twee keer te verwachten. De film mag de frisheid en wildheid van het beste werk van de regisseur missen, maar dat gemis wordt gecompenseerd met een reeks elegante wendingen (…). Ja, het verhaal van Kore-eda is warm en rustgevend, en grenst aan té gezellig. Maar het bevat een harde kern van emotionele waarheid.’ Die waarheid luidt, volgens het Spaanse Fotogramas, als volgt: ‘Ook leugens kunnen een bewijs van liefde vormen, zij het misschien moeilijker te herkennen.’

La vérité draait zodra de bioscopen weer opengaan.

» Lees meer Gerecenceerd in de Reader / Op Blendle
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie