McCanns radicaal-empathische aanpak

Ierland | gerecenceerd  | 29 March 2020 - 20:0029 Mar - 20:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

LITERATUUR | Roman over het Israëlisch-Palestijnse conflict

Een Iers-Amerikaanse auteur is misschien niet de meest voor de hand liggende persoon om het Israëlisch-Palestijnse conflict te behandelen, vindt Ha’aretz, en toch is dat precies de taak die Colum McCann zichzelf stelt in de roman Apeirogon (een term uit de geometrie die een ‘vorm met oneindig veel zijden’ betekent). Het verhaal richt zich op een Palestijn, Bassam Aramin en een Israëliër, Rami Elhanan, die beiden een dochter hebben verloren in het conflict. In de loop van duizend-en-een hoofdstukken verstrengelen hun levens zich, terwijl de twee hun verdriet proberen in te zetten als wapen voor vrede.

McCann oogstte een enorm succes met zijn eerdere romans, met name Let the Great World Spin – dat door een leraar Engels in Connecticut na een schietpartij op school, met tientallen doden tot gevolg, werd uitgekozen om de kinderen een nieuw perspectief op hun toekomst te bieden, vertelt The New York Times. McCann is aanhanger van wat hij ‘radicale empathie’ noemt en oprichter van de internationale organisatie Narrative 4, die kinderen met nare ervaringen hun verhaal met elkaar laat delen. The Guardian is overtuigd van McCanns aanpak. ‘Is het absurd om te suggereren dat een boek kan slagen, daar waar politici al generaties lang falen?’ vraagt Alex Preston van de Britse krant zich af. ‘Allicht. Maar Apeirogon is het soort boek dat maar eens per generatie voorbijkomt.’

Ook Steven Spielberg was onder de indruk. Hij kocht begin deze maand de filmrechten van de roman, die hij samen met Amblin Partners, producent van onder andere 1917, zal verfilmen. ‘Colum beschrijft de menselijkheid op zijn rauwst, eerlijkst en aangrijpendst,’ zegt Holly Bario, baas van Amblin, tegen The Hollywood Reporter. Ook McCann zelf is enthousiast over het vooruitzicht: ‘Als iemand de vrijwel oneindige hoeveelheid nuances van onze tijd [in een film] kan vatten, is Amblin het wel,’ aldus de auteur.

Colum McCann, Apeirogon. De Harmonie. Nu in de winkel.

» Lees meer Gerecenceerd in de Reader / Op Blendle
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie