COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 23 March 2020 - 16:4023 Mar - 16:40

In deze posts houden we u de komende tijd op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Aflevering V: Muiterij in gevangenissen in Bogota, wat we van ebola kunnen leren, Harvey Weinstein is besmet en tips vanuit het inmiddels ervaren Hongkong.

EUROPA: Cijfers uit Madrid zijn niet transparant

Duitsland:
Angela Merkel werd zondag in quarantaine geplaatst, kort nadat ze nieuwe maatregelen had aangekondigd om de verspreiding van de epidemie gedurende de dag te bestrijden. Ze is mogelijk besmet door een arts bij wie de diagnose coronavirus is gesteld, meldt Bild. Merkel, 65, zal vanuit haar huis blijven werken en de komende dagen herhaaldelijk worden getest, aldus haar woordvoerder. Voor een definitieve uitspraak is het nog te vroeg.

Een van de maatregelen die ze aankondigde was dat Berlijn heeft besloten om bijeenkomsten van meer dan twee personen in openbare ruimtes te verbieden.

Spanje:
Terwijl de Spaanse regering heeft besloten de noodtoestand met 15 dagen te verlengen, schrijft El Pais dat in tehuizen voor ouderen in Madrid minstens 100 doden zijn te betreuren, en dat daarover gebrek aan transparantie bestaat. ‘Madrid meldde op zaterdag 21 maart 804 doden door coronavirus, maar dit aantal klopt niet. In de door de epidemie getroffen bejaardentehuizen sterven tientallen ouderen zonder te worden getest. In veel gevallen wordt een andere doodsoorzaak opgegeven, zoals longontsteking.’

AFRIKA: Dit kunnen we leren van ebola

African Arguments zet uiteen waarom we van Afrika’s ervaringen met Ebola kunnen leren; ‘Gemeenschappen die in 2014-’15 in West-Afrika met ebola te maken kregen, leerden snel hoe ze een nieuwe dodelijke infectie moesten bestrijden, en dit biedt de rest van de wereld belangrijke informatie voor algemene strategieën om ziektedreigingen aan te pakken.

Net als ebola is Covid-19 een familieziekte, in die zin dat veel infecties thuis ontstaan. Reisbeperkingen kunnen de verspreiding van de ziekte vertragen, maar het helpt ook als individuen en gezinnen infectiepaden begrijpen en huishoudelijke voorzorgsmaatregelen nemen. En dat is waar de West-Afrikanen, die met ebola werden geconfronteerd, veel ervaring in hebben.’

Lees hier het volledige artikel.

DE AMERIKA’S: Canada stuurt geen atleten naar Tokyo

Colombia:
Drieëntwintig mensen stierven en negentig anderen raakten zaterdagavond gewond in detentiecentrum La Modelo in Bogota. Volgens El Espectador deed deze gevangenis mee aan een gecoördineerde protestbeweging die 13 gevangenissen in het land organiseerden als protest tegen overbevolking in de gevangenissen en het daarmee gepaard gaande risico op besmetting. Minister van Justitie Margarita Cabello wijdt de ontsnappingspoging aan het negeren van eerdere berichten over de slechte omstandigheden in de gevangenis. In Colombia zijn sinds het eerste geval op 6 maart 231 besmettingen gemeld en twee doden gevallen door corona.

Canada:
Canada weigert deze zomer atleten naar de Tokyo Games te sturen. De Canadese Olympische en Paralympische Comités eisten dat het sportevenement op zondag wordt uitgesteld. ‘Canada schaart zich daarmee in het rijtje van Noorwegen, Brazilië en Slovenië, die er eveneens voor pleitten om de Spelen uit te stellen, maar het is het eerste land dat aankondigt zijn atleten in juli niet naar Tokio te laten afreizen’, aldus Radio-Canada. Zondag toonde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zich eindelijk bereid om uitstel te overwegen, zoals vanuit de sportwereld steeds meer wordt gewenst. Maar het kondigde aan vier weken de tijd te nemen voor een beslissing en een annulering van de Tokyo Games ‘stond niet op de agenda’.

VS:
Filmproducent Harvey Weinstein, die de directe aanleiding vormde van de MeToo-beweging en onlangs werd veroordeeld tot 23 jaar celstraf, is positief getest op coronavirus, meldde de vakbond van het New Yorkse gevangenispersoneel zondagavond. Het hoofd van de vakbond maakt zich zorgen over het gevangenispersoneel, dat te weinig middelen zou hebben om zich tegen het virus te beschermen.

MIDDEN-OOSTEN: ‘We kunnen soms een week onze kinderen niet wassen’

Syrië:
Veel kranten meldden gisteren een eerste geval in Syrië, maar in het artikel ‘Wash Our Hands? Some People Can’t Wash Their Kids for a Week’ zet The New York Times uiteen dat in het verwoeste noordwesten van Syrië het coronavirus zich mogelijk al in opeengepakte kampen verspreidt, terwijl de internationale respons weken achterloopt. In deze regio houden een miljoen mensen die de burgeroorlog zijn ontvlucht zich schuil in modderige tentenkampen en verlaten gebouwen. Er is weinig tot geen stromend water in de kampen en vaak wonen mensen met z’n tienen in één tent.

Lees hier het artikel uit TNYT.

AZIË: Dierenhandel in Bangkok vormt een gevaar

Thailand:
Het koninkrijk registreerde de afgelopen dagen een sprong in het aantal besmettingen met het coronavirus en is begonnen openbare plaatsen te sluiten. De Bangkok Post is van mening dat de autoriteiten vooral ook een markt in de hoofdstad moet aanpakken, dat bekend staat om de handel in wilde dieren. Anders zou Bangkok zomaar een nieuwe Wuhan kunnen worden, aldus het dagblad.

Hongkong:
De bevolking van Hongkong woont al sinds begin februari in quarantaine. De Franstalige Zwitserse krant Le Temps verzamelde hun ideeën om deze periode draaglijk te maken.

‘Voordat Judy Lai haar appartement binnengaat op de begane grond van een toren in het dichtbevolkte district Fortress Hill in Hong Kong, veegt ze haar schoenen af ​​op een antiseptische mat en trekt ze slippers aan. Daarna wast ze haar handen grondig. Haar twee zonen, 8 en 10 jaar, zijn al enkele weken het huis niet uit geweest en ze wil niet het risico lopen hen met het coronavirus te besmetten: welkom in Hong Kong.

‘Aan het begin van de epidemie liet ik ze op de speelplaats voor het gebouw spelen, maar er was een vermoedelijk geval van coronavirus in dit complex, dus ik laat ze niet meer naar buiten,’ vertelt ze. ‘Ze bewegen zich nu tussen hun appartement en dat van hun neven, aan de andere kant van de overloop.

De scholen zijn hier op 3 februari gesloten, na het Chinese Nieuwjaar. De lessen zouden op 20 april worden hervat, maar de regering kondigde dinsdag aan dat hun schorsing werd verlengd, misschien zelfs tot de zomervakantie. De meeste kantoren zijn ook gesloten en hun medewerkers werken vanuit huis.’

Hier leest u het artikel terug.

TEN SLOTTE: Natuurlijk is iedereen in deze tijden op zoek naar verlichting, en ontstaat de ene na de andere site met ‘beste coronagrappen’. Bored Panda maakte een top-40.

Plaats een reactie