Covid 19 Wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 25 March 2020 - 16:4625 Mar - 16:46

In deze posts houden we u op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: Hoe moeten de daklozen in Rome ‘thuisblijven’? India neemt voorzorgsmaatregelen en twee Amerikaanse presidenten slaan wetenschappelijke adviezen in de wind.

Beeld: Uit de reeks The Great Empty van The New York Times: Srinagar, India.

EUROPA: Heroverweging verbod op begrafenisrituelen

In heel West-Europa zijn meer dan 30 medewerkers in de gezondheidszorg overleden als gevolg van complicaties van het coronavirus, schrijft El Mundo. In Spanje alleen raakten 5400 mensen besmet. Dezelfde dynamiek zet zicht voort in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Italië:
Premier Giuseppe Conte van Italië heeft aangekondigd de boetes voor degenen die de afsluiting van het land trotseren, te verhogen. Maar, schrijft The New York Times, voor de duizenden daklozen in Rome is thuisblijven makkelijker gezegd dan gedaan. Lees hier het artikel.

Ierland:
In Ierland is de dood een sociaal evenement. Een verbod op grote bijeenkomsten in het land heeft geleid tot een heroverweging van begrafenisrituelen, aldus The Irish Times. ‘Gisteren hebben we een geweldige vrouw begraven. Vanwege #Covid19 was er geen wake en kon onze gemeenschap de kerk niet binnen. Maar de hele parochie kwam naar buiten en vormde een 2 km lange rij richting het kerkhof om afscheid te nemen van Betty Ryan’, Tweet bijvoorbeeld Seán Mac an tSíthigh.

AFRIKA: In memoriam
Congo en Kameroen:
Onder de meer dan 1000 mensen die zijn overleden aan Covid-19 in Frankrijk zijn de Congolese zanger Aurlus Mabele en de Kameroense saxofonist Manu Dibango, betreurt The Will Nigeria.

AZIË: India blijft thuis

India:
Vanochtend kregen de 1,3 miljard inwoners van India de opdracht drie weken thuis te blijven. Dit is een voorzorgsmaatregel van premier Narendra Modi vanuit de bezorgdheid dat het coronavirus een epische ramp zou kunnen veroorzaken als het het land met dezelfde kracht zou treffen als China, Europa en de Verenigde Staten.

‘Als je deze 21 dagen niet aankan, zullen dit land en je familie 21 jaar teruggaan’, sprak Modi de natie dinsdagavond toe, toen het aantal bevestigde infecties wereldwijd 400.000 overschreed. Het aantal van India, rond de 500 bevestigde gevallen, is relatief laag, maar het zou wel eens onmogelijk kunnen blijken om in de drukke stedelijke gebieden een ​​strikte sociale afstand te handhaven.

China:
In de Chinese provincie Hubei, waar de epidemie is begonnen, zal de meerderheid van de 60 miljoen inwoners vandaag de straat weer op mogen, meldt South China Morning Post. Daarmee komt een einde aan een opsluiting van bijna twee maanden. Lees Op Weixin het dagboek dat een van de inwoners tijdens de opsluiting bijhield.

DE AMERIKA’S: Bolsonaro keert zich tegen het Braziliaanse beleid

Brazilië:
Jair Bolsonaro verwerpt het idee van een lockdown, die het land volgens hem kapot zal maken. In een toespraak aan de natie hekelde de Braziliaanse president dinsdag de maatregelen die door verschillende staten en gemeenten van zijn land tegen het coronavirus zijn genomen, en noemt ze een ‘verschroeide aarde’-beleid dat de grootste economie van Latijns-Amerika in gevaar brengt.

Jair Bolsonaro bagatelliseerde eerder al de risico’s die samenhangen met de Covid-19-pandemie. ‘De risicogroep wordt gevormd door mensen van 60 en ouder. Dus waarom de scholen sluiten?’ vroeg hij zich af. ‘Zelfs kinderen die opgesloten zitten zouden dergelijke uitspraken nier doen’, zegt Carla Giménez van de Braziliaanse versie van El Pais. Op dinsdag registreerde Brazilië 2201 gevallen van Covid-19 en 46 sterfgevallen.

VS:
Terwijl 40% van de Amerikaanse bevolking beperkt is in zijn bewegingsvrijheid en het aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten snel toeneemt, verklaarde Donald Trump graag rond Pasen weer open te willen. Dat valt dit jaar op 12 april. Ondanks de bedenkingen van veel wetenschappers en lokale beleidsmedewerkers noemde hij het realistisch op voorwaarde dat mensen weer aan het werk gaan ‘met sociale afstand’.

‘Deze opmerkingen markeren een enorme terugval naar de oorspronkelijke positie van Donald Trump, die de dreiging al meerdere keren probeerde te minimaliseren door Covid-19 gelijk te stellen aan griep’, merkt Mother Jones op. De prioriteit die Trump aan de economie stelt dreigt de hoop uit te wissen dat het land de verspreiding van het virus daadwerkelijk kan tegengaan’, aldus het tijdschrift. Deskundigen hebben ‘gewaarschuwd dat bij gebrek aan aanvullende tests en strengere isolatiemaatregelen, zoals in landen als Zuid-Korea werden getroffen, het aantal doden in de Verenigde Staten snel zal toenemen’.

HORIZON:

The New York Times sprak met veel verschillende wetenschappers en schetste het best en het worst case scenario. Lees hier de voorspellingen. Voor wie het liever bij het positieve scenario houdt, wordt helder aangegeven waar te stoppen met lezen.

Plaats een reactie