Kinderkledingfabrikant runt Indiaas dorp

India | Azië | Live Mint  | 30 March 2020 - 13:0030 Mar - 13:00

Een dorp in Kerala verwierp alle politieke partijen en droeg het gezag over aan een zakelijke onderneming. Nu ondervinden ze de terugslag.

Voor een enorme supermarkt aan de periferie van Kochi, in de Indiase deelstaat Kerala, blijft een vrouw even stilstaan om te zeggen dat ze binnen een glimp van de hemel heeft gezien. Even later komt de pastoor van een plaatselijke kerk, Eldo Varghese, naar buiten, Gods lof zingend. Terwijl hij zijn volle boodschappentassen in zijn auto laadt, jubelt hij: ‘Het is net alsof je in een film bent beland.’ Achter de eigenaardige opgetogenheid van deze klanten steekt een ongewone geschiedenis. De supermarkt ligt in het plattelandsdorp Kizhakkambalam, waar zich de afgelopen vijf jaar een stille revolutie heeft voltrokken.

In een race om er in 2020 een dorp van wereldklasse – en een voorbeelddorp van India – van te maken zijn de stoffige praathoeken ingeruild voor strakke, brede wegen, omzoomd door nieuwe, fris geverfde huizen.

Maar volgens sommigen racet het dorp de eenentwintigste eeuw in door een achterwaartse sprong naar de negentiende eeuw. Het heeft feitelijk afstand gedaan van een aantal aspecten van democratie door het bestuur in handen te leggen van een miljardair en het bedrijf dat hij leidt. Dat biedt natuurlijk voordelen. De nieuwe huizen voor de armen bijvoorbeeld zijn gebouwd voor zo’n 1 miljoen roepi [rond de twaalfduizend euro], een betere deal dan wat de lokale of landelijke overheid te bieden heeft. De supermarkten…

» Lees verder in de Reader / Op Blendle
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selecie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie