COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 30 March 2020 - 17:4130 Mar - 17:41

In deze posts houden we u op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: In Moskou wordt grootschalig surveillancetechnologie ingezet voor navolging van de regels, Trump beschudligt medisch personeel, Duitse minister van FInanciën bezwijkt onder de druk en IS-strijders ontsnapt uit de gevangenis.

Beeld: Uit de reeks The Great Empty van The New York Times: São Paolo, Brazilië.

Moskovieten staan onder streng toezicht

Vanaf maandag 30 maart mogen Moskovieten alleen hun huis verlaten om naar werk te gaan, boodschappen te doen, voor medische noodgevallen of om een apotheek te bezoeken, zei Sergei Sobyanin zondag in een verklaring. De burgemeester gaf aan dat de nieuwe regels zouden worden gecontroleerd door een ‘intelligent bewakingssysteem’, waarschijnlijk verwijzend naar het netwerk van camera’s voor gezichtsherkenning dat vorige week al werd ingezet om de opsluiting te controleren die toen nog alleen betrekking had op mensen boven de 65.

‘Vorige week heeft de politie in Moskou 200 mensen in quarantaine beboet door gebruikmaking van gezichtherkenningsinstrumenten en een netwerk van 170.000 camera’s’, verklaart de CNN in Moskou. Sommige mensen werden binnen een minuut nadat ze de regels hadden overtreden opgepakt.

Volgens een rapport van de gezondheidsautoriteiten telde Rusland op zondag 1534 gevallen van besmetting met Sars-CoV-2, en 8 doden.

VS met Pasen toch niet open

President Trump heeft zondag aangekondigd dat hij de aanbevelingen tot 30 april zal verlengen om de verspreiding van het coronavirus in het land te vertragen. Deze ommekeer kwam nadat de grens van 2000 coronadoden in de Verenigde Staten werd overschreden. Dat is bijna een verdubbeling in drie dagen.

‘De piek in het sterftecijfer zal naar verwachting binnen twee weken optreden’, zei Trump. De Amerikaanse president beschuldigde ziekenhuizen er zondag van beademingsapparaten te weinig met elkaar te delen. Ook beweerde hij dat het verplegend personeel maskers verspilde en merkte hij op dat ‘de huidige vraag [naar maskers] niet in verhouding [staat] tot wat ziekenhuizen doorgaans gebruiken’.

Politico meldt dat ‘artsen en verplegers in New York zich de afgelopen dagen naar eigen zeggen gedwongen zagen dezelfde maskers meerdere keren te gebruiken, waarmee ze grote kans lopen besmet te raken’.

Duitse minister van Financiën bezweken aan de zorgen

‘Diep bezorgd’ over de gevolgen van de Covid-19-epidemie op de economie, heeft de Duitse minister van Financiën Thomas Schaefer zelfmoord gepleegd, kondigde de premier van het land, Volker Bouffier, zondag aan. Het lichaam van de 54-jarige man, getrouwd en vader van twee kinderen, is zaterdag bij een spoorlijn gevonden, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Thomas Schaefer was al tien jaar verantwoordelijk voor de financiën van de deelstaat Hessen, waar Frankfurt, het Duitse financiële centrum, de zetel van de Europese Centrale Bank en de grote Duitse banken zijn gevestigd. Hij werkte ‘dag en nacht’ om bedrijven en werknemers te helpen zich aan te passen aan de crisis, aldus Volker Bouffier.

Muiterij in Syrische gevangenis

In een gevangenis in Ghouiran, in het Noordoosten van Syrië, is zondag onrust uitgebroken, veroorzaakt door leden van de Islamitische Staat, meldt Koerdistan24. Tijdens een muiterij zijn tientallen jihadistische gevangenen ontsnapt. Volgens gevangenismedewerkers huisvest het gebouw ‘duizenden gedetineerden’ die zijn aangesloten bij de islamitische organisatie. De situatie in de gevangenis is nog steeds gespannen en de voortvluchtigen zijn niet gevonden.

Lees ook: De vijf mythes over home schooling, op een rijtje gezet door The Washington Post.

Plaats een reactie