COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 31 March 2020 - 17:2531 Mar - 17:25

In deze posts houden we u op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: Tefaf krijgt kritiek omdat de beurs dit jaar is doorgegaan, Indiase premier opent yogakanaal, Kroatische ministers doneren salaris na aardbeving en Bob Dylan komt na acht jaar met een nieuwe song.

Beeld: Uit de reeks The Great Empty van The New York Times: Caracas.

Exposanten boos op Tefaf

Tientallen exposanten en bezoekers van Tefaf, de internationale kunst- en antiekbeurs die begin maart in Maastricht werd gehouden, hebben positief getest op het coronavirus, meldt The Art Newspaper.] Betrokkenen bekritiseren de organisatoren van de beurs, die 28.500 bezoekers trok, omdat ze het evenement met bijna 300 exposanten hebben laten doorgaan terwijl het virus zich al over heel Europa verspreidde. De beurs sloot op 11 maart, vier dagen voor de geplande einddatum, nadat een Italiaanse exposant bij terugkeer in zijn thuisland positief testte.

Volgens deelnemers hebben zeker tussen de 23 en 35 aanwezigen het virus opgelopen, maar het aantal getroffenen is waarschijnlijk veel hoger. Sommigen zijn in het ziekenhuis opgenomen, een aantal daarvan ligt op de intensive care.

‘Het was onverantwoordelijk van Tefaf om de beurs te openen’, vindt Boedy Lilian van de in Amsterdam en Genève gevestigde galerie Salomon Lilian. Lilian testte positief, net als twee van zijn medewerkers, van wie er één ‘heel erg’ ziek is. ‘Veel exposanten zijn ziek’, aldus Lilian. ‘Ik dacht altijd dat Tefaf er was voor de dealers, maar het draait blijkbaar allemaal om geld.’

» ‘Je krijgt een virus niet weg met een stofzuiger’

Ook Ambrose Naumann, een New Yorkse kunsthandelaar, testte positief op het coronavirus na een bezoek tijdens de openingsdagen. Hij is sindsdien geïsoleerd en zegt dat hij 20 mensen kent die positief testten nadat ze bij Tefaf waren geweest. Van 15 andere gevallen heeft hij gehoord. Naumann is kritisch over de extra voorzorgsmaatregelen, zoals het uitdelen van handontsmettingsmiddel en de genomen schoonmaakmaatregelen: ‘Je krijgt een virus niet weg met een stofzuiger.’

Een woordvoerster van Tefaf zegt dat het besluit om door te gaan met de beurs niet ‘beïnvloed werd door financiële overwegingen’, en is genomen ‘in samenwerking met lokale en nationale autoriteiten’. Sommige exposanten twijfelen daaraan omdat Tefaf enorm belangrijk is voor Maastricht. Restaurants en hotels noemen de beursperiode ‘de gouden twee weken’.
Premier Modi van India deelt yoga oefeningen

‘Ik ben geen fitnessexpert en ook geen medisch expert. Maar yoga beoefenen is al vele jaren een integraal onderdeel van mijn leven en ik heb er baat bij.’ Aldus Narendra Modi, premier van India, die is begonnen via zijn Twitter-account video’s van zijn yoga-oefeningen te delen.

‘Tijdens #MannKiBaat van gisteren vroeg iemand me naar mijn fitnessroutine in deze periode. Daarom dacht ik eraan deze yogavideo’s te delen’, schreef Modi op Twitter. ‘Mann Ki Baat’, dat zoveel als ‘Van hart tot hart’ betekent, is een Indiaas radioprogramma waarin Modi maandelijks de natie toespreekt. In zijn toespraak van 30 maart dringt hij er bij de Indiase bevolking op aan om hem te volgen in de yogalessen gedurende de lockdown in India. De yogavideo’s zijn in verschillende talen beschikbaar. Ook spoort hij zijn landgenoten aan om de fitnessregimes te delen die ze tijdens de lockdown toepassen.

Tijdens zijn meest recente radiotoespraak verontschuldigde de premier zich voor het ongemak dat mensen ondervinden door de landelijke afsluiting die vooralsnog 21 dagen zal duren. Hij deed een beroep op mensen om binnen te blijven omdat er geen andere manier is ‘om een oorlog tegen Corona te voeren’, hoewel hij de problemen van de bevolking met de maatregelen begrijpt. ‘Deze afsluiting is voor uw eigen bescherming’, aldus Modi. ‘Degenen die de wet overtreden, spelen eigenlijk met hun leven.’ Modi bedankte ‘krijgers’ en ‘soldaten’ in de eerstelijnshulp en zegde de circa twee miljoen gezondheidszorgers een ziektekostenverzekering toe ter waarde van omgerekend € 60.000.

(The Indian Express, Noida)‘Mystery boxes’ redden boekhandel

‘Als ik $100 aan jullie overmaak, kunnen jullie me dan een doos met boeken sturen?’ mailde een klant enige tijd geleden aan Capitol Hill Books, een tweedehands boekwinkel in Washington. Volgens eigenaar Kyle Burk ging het verzoek gepaard met wat breed omschreven voorkeuren en werd de winkel verder vrijgelaten in de selectie.

Burk maakte een tweet van het verzoek en sindsdien verzendt de winkel een groeiend aantal ‘mystery boxes’ voor bedragen uiteenlopend van 25 dollar tot 100 dollar of meer. Het enige dat klanten hoeven te doen, is de winkel een mail sturen met een verzoek, het bedrag en een suggestie van het soort boeken en/of favoriete auteurs, en het personeel maakt vervolgens een keuze.

‘Dit is natuurlijk heel belangrijk voor ons in deze tijd dat we gesloten moeten zijn voor het grote publiek en we individuen alleen op afspraak kunnen toelaten’, zegt Burk. Dankzij de nieuwe impuls heeft de winkel met vijf fulltime medewerkers vooralsnog ontslagen weten te voorkomen.

(NPR, Washington)Kroatische ministers doneren salaris

De Kroatische hoofdstad Zagreb en omgeving werden op 22 maart getroffen door een aardbeving van 5,3 op de schaal van Richter, waarvan het epicentrum zo’n zes kilometer ten noorden van de stad lag, schrijft het Kroatische Dubrovnik Times. Volgens premier Plenkovic was het de zwaarste aardbeving in 140 jaar. In de week erna volgden nog zo’n zeventig naschokken die opnieuw voor paniek zorgden en die het opvolgen van anticoronamaatregelen ernstig bemoeilijken.

De aardbeving heeft grote schade aangericht in Zagreb en maakte onder meer 187 studenten dakloos. Die zijn inmiddels ondergebracht in een studentenflat waar maatregelen zijn genomen om besmettingsgevaar door het coronavirus tot een minimum te beperken.

Om het leed in Zagreb enigszins te helpen verzachten heeft de regering besloten af te zien van salaris voor de maand maart. ‘Dit is het minste wat we kunnen doen’, vindt minister van Binnenlandse Zaken, Davor Bozinovic. ‘De ministers en ik zullen daarom ons salaris van maart doneren.’Bob Dylan verrast met nieuwe song

Bob Dylan, die sinds 2012 geen nieuw nummer meer uitbracht, komt hoogst onverwacht met het bijna 17 minuten durende Murder Most Foul. ‘Groeten aan mijn fans en volgers met dank voor al jullie steun en loyaliteit door de jaren heen’, zei Dylan in een verklaring. ‘Dit is een niet eerder uitgebracht nummer dat we een tijdje geleden hebben opgenomen en dat je misschien interessant vindt. Wees veilig, blijf oplettend en moge God met je zijn.’

Murder Most Foul begint met de moord op John F. Kennedy in 1963 en groeit uit tot een impressionistische, steeds apocalyptischer reis door de geschiedenis, beginnend in de jaren zestig, met verwijzingen naar jazz, films, The Beatles, Tommy van The Who en de festivals van Woodstock en Altamont. ‘Bij vlagen bezwerend als Van Morrison op zijn meest mystieke momenten’, aldus Rolling Stone.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selecie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie