COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  |  9 April 2020 - 20:26 9 Apr - 20:26

In deze posts houden we u op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Vandaag: Bewoners van Santiago de Cuba zijn moeilijk te bedwingen, hoeveel doden vielen er echt in Wuhan? In Jemen is staakt-het-vuren ingegaan en Finland was goed voorbereid op een pandemie.

In Santiago de Cuba weigert men binnen te blijven

Noch de toenemende hitte, noch de officiële maatregelen tegen de Covid-19 kunnen de inwoners van Santiago de Cuba ervan weerhouden de straat op te gaan, schrijft de krant 14ymedio. Veel inwoners van Santiago worden niet bereikt door berichten van de lokale pers om niet na 19.00 naar buiten te gaan.

De provinciale raad voor defensie [een entiteit die tijdens elke noodtoestand in elke provincie beslissingsbevoegdheid heeft] vaardigde haar maatregelen uit op 3 april, maar afgelopen weekend waren er veel voetgangers buiten en op pleinen zelfs hele groepen. Het is warm in de stad, woningen zijn vaak overvol en de meesten lijken meer doordrongen van de noodzaak eten in te slaan dan van het risico van het virus,

Het aantal besmettingen in Cuba is nog beperkt: 396 gemelde gevallen. Er vielen 11 doden aan de ziekte.


Vragen over het dodental in Wuhan

Chinezen blijven op sociale media op zoek naar de waarheid omtrent het dodental in China. Want als het dodental van Covid-19 in Wuhan officieel 2567 is, is het volgens sommigen in werkelijkheid tien keer zo hoog.

Hoewel officiële Chinese cijfers een veel dodelijkere Covid-19-epidemie suggereren in sommige westerse landen, met name New York, dan in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei, zijn er ook veel andere cijfers in omloop.

Gebaseerd op de vergelijking tussen de gebruikelijke sterfte in deze stad van 12 miljoen inwoners en de activiteit van de crematoria gedurende de twee maanden lockdown, levert een artikel dat is gepubliceerd door een advocatenkantoor in Shanghai bijvoorbeeld deze schatting op: ‘25.000 mensen overleden aan Covid-19 tussen 23 januari en 22 maart in Wuhan, en 27. 000 sinds het uitbreken van de epidemie.’

Deze tekst is gepubliceerd op het WeChat-account (Chinees sociaal netwerk) van het advocatenkantoor Ai Ying in Shanghai. Dit zeer gedetailleerde artikel werd opgemerkt door de Chinees-Amerikaanse site China Digital Times en naast verschillende bronnen gelegd om de officiële cijfers tegen te spreken.

De berekening verwijst met name naar een rapport van het gerenommeerde tijdschrift Caixin van 26 maart, waarin een medewerker onthulde dat zijn crematorium in februari, op het hoogtepunt van de crisis, negentien uur per dag draaide. Het is ook gebaseerd op de getuigenis van een werknemer van een van de crematoria in Wuhan, die zei dat de werknemers meer dan twaalf uur per dag werkten en anderhalve maand lang dagelijks 110 doden cremeerden, en dat collega’s uit Chongqing hen kwamen helpen.

De bewering dat er hulp uit andere provincies kwam om de crematiecapaciteit in Wuhan te versterken, wordt door verschillende bronnen bevestigd, met name in een rapport van het weekblad Zhongguo Binzang Zhoukan (Funeral Weekly of China).

‘Het totale aantal gecremeerde lichamen is ongeveer driemaal zo veel als normaal, of 35.000 in totaal’

‘Zelfs als we uitgaan van 110 lichamen die elke dag gedurende anderhalve maand zijn gecremeerd, en vervolgens 70 tot 80 per dag gedurende twee weken, verbrandde dit crematorium nog 6000 lichamen in twee maanden’, zegt de auteur van de voorzichtige inschatting. Hij verwijst ook naar het jaargemiddelde van deze crematoria en concludeert dat ‘het totale aantal gecremeerde lichamen ongeveer driemaal zo veel is als normaal, of 35.000 in totaal’.

Volgens officiële reacties vanuit Wuhan zijn deze berichten onderdeel van ‘de mediaoorlog van de westerse anti-China-strijdkrachten’. De theorie zou ‘sommige (buitenlandse) politici en media in staat stellen een redelijk argument te vinden voor het onvermogen van hun land om de epidemie in te dammen’.Staakt-het-vuren in Jemen

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die de Jemense Houthi-beweging bestrijdt, heeft een staakt-het-vuren van twee weken aangekondigd om het door conflicten geteisterde land te beschermen tegen de dreiging van het coronavirus, meldt Middle East Eye.

De coalitie zei dat deze staking donderdag om 12.00 uur zou beginnen, en geeft Houthi-rebellen ook de kans om deel te nemen aan door de VN gesponsorde gesprekken over een vredesregeling.

‘Het koninkrijk is altijd toegewijd geweest aan het bereiken van een alomvattende politieke regeling in Jemen, en op basis van onze verantwoordelijkheid om de regio op zo’n kritiek moment stabiliteit te brengen (…) heeft het een staakt-het-vuren-initiatief van twee weken afgekondigd’, aldus Khalid bin Salman, de viceminister van Defensie en de jongere broer van kroonprins Mohammed bin Salman.Mauro Ferrari is ‘zeer teleurgesteld in de EU’

Het hoofd van de belangrijkste wetenschappelijke organisatie van de Europese Unie, Mauro Ferrari, heeft op het hoogtepunt van de coronaviruscrisis ontslag genomen. Ferrari was pas sinds 1 januari president van de Europese Onderzoeksraad, maar de woordvoerder van de Europese Commissie, Johannes Bahrke, kondigde met onmiddellijke ingang zijn ontslag aan.

Het plotselinge aftreden van Ferrari en zijn scherpe kritiek zijn bedoeld om de EU-instellingen onder druk te zetten, die hij ervan beschuldigt niet samen te werken om de wereldwijde pandemie te bestrijden.

Ferrari legde als eerste een verklaring af aan de Financial Times, en zei hierin ‘zeer teleurgesteld’ te zijn in de Europese reactie op de pandemie.

Hij gaf aan dat een omvangrijk wetenschappelijk programma ter bestrijding van het coronavirus stuitte op institutionele weerstand en bureaucratische ruzies binnen de complexe structuren van de EU.

‘Ik kwam bij de ERC als een fervent voorstander van de EU (…) De COVID-19-crisis heeft mijn mening volledig veranderd’, aldus de verklaring.

De ERC zei in een reactie dat het de opmerkingen van Ferrari over zijn ontslag betreurde, en dat deze ‘op zijn best (…) zuinig met de waarheid’ waren.


Finland hoeft niet op maskers te jagen

Terwijl sommige landen naarstig zoeken naar beschermende uitrusting om de pandemie te bestrijden, is Finland in het bezit van een benijdenswaardige voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen als chirurgische maskers, schrijft The New York Times.

De voorraad, die als een van de beste van Europa wordt beschouwd en in de loop der jaren is opgebouwd, omvat niet alleen medische benodigdheden, maar ook olie, granen, landbouwwerktuigen en grondstoffen om munitie te maken. Noorwegen, Zweden en Denemarken hadden tijdens de Koude Oorlog ook grote voorraden aan medische en militaire uitrusting, brandstof en voedsel verzameld, maar hebben hier later grotendeels afstand van gedaan.

Zo niet Finland.

De Scandinavische landen die zich minder goed hebben voorbereid, zoeken naar alternatieven om de binnenlandse productie van medische benodigdheden te reorganiseren. In Noorwegen beloofden het bedrijf voor medische apparatuur Laerdal en een partner eind mei 1000 noodventilatoren te leveren. In Denemarken heeft pompfabrikant Grundfos binnen 36 uur na een oproep van de regering een prototype gemaakt voor beschermende kleding. In Zweden zijn ontslagen werknemers bij Scania, die bedrijfsvoertuigen produceert, aan het werk gezet in een bedrijf dat ventilatoren maakt. En vodkaproducent Absolut Company zegde toe ethanol te schenken voor de productie van desinfecterende middelen.

Plaats een reactie