Balsem in bange tijden

Duitsland | Gerecenceerd  | 25 April 2020 - 20:0025 Apr - 20:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

Muziek | Britse broers brengen rust met hemelse geluiden

In de jaren ’80 werkten de Britse broers Brian en Roger Eno al eens samen aan het album Apollo: Atmospheres & Soundtracks, dat destijds werd beschouwd als mijlpaal binnen het zogenoemde ambientgenre. Vervolgens maakte Brian wereldwijd furore als muzikant, visueel kunstenaar en producer (vooral van de Talking Heads), terwijl de jongere Roger als pianist en filmcomponist (met soundtracks voor onder meer Dune en Trainspotting) wat minder op de voorgrond trad.

Met hun in maart verschenen duo-album Mixing Colours plaatsen de Eno’s de critici voor een lastige opgave. Die lijken geen woorden te kunnen vinden die recht doen aan hun muziek. ‘Door het veelvuldig gebruik van synthesizers zou je het kunnen verwarren met hippespamuziek,’ waarschuwt Tom Moon van het Amerikaanse NPR. Maar voor hem klinkt het juist ‘hemels’ en is het glashelder dat de composities ‘komen aangewaaid uit een minder hectische tijd’. Ze doen hem denken aan Erik Satie of Schuberts latere pianosonates: ‘Voor mij benadert het iets heiligs, het roept in elk geval op tot bezinning in een tijd van social distancing.’

De achttien stukken op Mixing Colours hebben de kracht om ‘nostalgie op te wekken naar plekken waar je vreemd genoeg nooit eerder bent geweest’, schrijft criticus Nenad Georgievski in het internationale muziekmagazine AllAboutJazz. Luisteren naar deze plaat komt volgens hem neer op ‘een hypnotische ervaring: meegaan op een melodische lijn die even plotseling als lieflijk wordt onderbroken door een totaal andere harmonie’.

In The Guardian omschrijft Kitty Empire de ‘rustig ontluikende, vruchtbare schoonheid’ van de muziek van de Eno-broers als ‘balsem in bange tijden’.

Mixing Colours van Brian & Roger Eno is in maart uitgebracht door Deutsche Grammophon, het label dat is gespecialiseerd in klassieke muziek.

» Lees meer Gerecenceerd in de Reader / Op Blendle
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie