Het vergeten verhaal van Libanon

Libanon | Gerecenceerd  | 26 April 2020 - 20:0026 Apr - 20:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

Literatuur | Oorlogswonden en trauma’s in pakkend familieverhaal

Na de Libanese Burgeroorlog van 1975 tot 1990 werden officieel ruim 17.000 mensen als vermist opgegeven. Pierre Jarawan, die in 2016 debuteerde met De zoon van de verhalenverteller, besloot zijn tweede roman te baseren op dit gegeven. Ein Lied für die Vermissten valt niet los te zien van Jarawans persoonlijke levensverhaal. In 1988 vluchtte hij op driejarige leeftijd met zijn Libanese vader en Duitse moeder uit Damascus naar het toenmalige West-Duitsland.

Volkert Isfort van de Abendzeitung vindt dat Jarawan ‘soeverein en warmbloedig schrijft over oorlogswonden, onderdrukte trauma’s en de levensinstelling van een generatie van geslonken hoop’.

Het boek heeft volgens Yvonne Poppek in de Süddeutsche Zeitung ‘de lichtheid van een ‘coming of age-verhaal, een liefdes- en een familiegeschiedenis, maar laat zich vooral lezen als kritische verhandeling over Libanon’.

‘Naarmate je verder leest, wordt het steeds ongemakkelijker,’ schrijft Janine Gimbel op de Duitse literatuursite Leselust. ‘Jarawan verbindt lichte intermezzo’s met versluierde geheimen en slaagt erin angstwekkende dieptes aan te boren.’

Jamal Tuschik van weekblad Der Freitag is onder de indruk van het verhaal van de grootouders van hoofdpersoon Amin. Om in leven te blijven gaven zij hun huwelijk op en bekeerden zich als maronitische christenen tot de islam. ‘Zo wordt de lezer naar de afgrond meegevoerd.’

Pierre Jarawan: Lied voor de vermisten, vertaald door Lilian Caris, verschijnt in april bij HarperCollins

» Lees meer Gerecenceerd in de Reader / Op Blendle
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie