Verrassende overeenkomsten

Groot-Brittannië | Europa | The Times  |  7 May 2020 - 15:30 7 May - 15:30

The Times, de oudste krant van het Verenigd Koninkrijk (1785), spitte haar archieven door om te zien hoe er in het verleden werd bericht over wereldwijde epidemieën, zoals de Spaanse griep in 1918.

De geschiedenisredactie kwam tot verrassende ontdekkingen en overeenkomsten, zoals de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die werden aangeraden om besmetting te voorkomen. Zo beweerde een briefschrijver in de krant dat het snuiven van tabak hem ‘beschermd heeft tegen die afschuwelijke kwaadaardige ziekte’. Ook zou het helpen om je adem langdurig in te houden. Fake news is dus verre van een moderne uitvinding.

Over het algemeen was de berichtgeving vrij koeltjes, ook al wordt de uiteindelijke wereldwijde sterfte aan de Spaanse griep geschat op meer dan 50 miljoen doden. Een artikel waarin gemeld werd dat het aantal griepslachtoffers in Southampton verdrievoudigde tot 44 doden per duizend mensen in oktober 1918, stond als een terzijde onderaan een artikel over influenza. Met op dezelfde pagina ander ‘triviaal’ nieuws als het verminderde kolengebruik van de koninklijke familie. Én er werden foto’s opgedoken, die soms griezelig veel lijken op de beelden van de huidige pandemie.

» Lees verder in de Reader / Op Blendle

» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie