Italië wil migranten legaliseren

Kort wereldnieuws | Der Spiegel  |  9 May 2020 - 09:00 9 May - 09:00

Momenteel verblijven er naar schatting zo’n 670.000 migranten illegaal in Italië. Een aanzienlijk deel daarvan, afkomstig uit Afrika, werkt zwart op tomaten-, fruit- en citrusplantages in Zuid-Italië.

Ze maken dagen van twaalf tot veertien uur en verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in barakken. Een groep van ongeveer 200.000 voornamelijk Aziatische vluchtelingen werkt voor rijke families of in de ouderenzorg als dienstmeisje, kindermeisje, of verzorger. Landbouwminister Tessa Bellanova wil al deze migranten nu legaliseren, want anders ‘is de staat medeplichtig aan illegaliteit, zwartwerk, slavernij en aan de maffia’. Bovendien vreest Bellanova illegalen als bron van besmetting omdat ze uit angst geen artsen durven te bezoeken.

Aangezien de Italiaanse landbouw door de coronacrisis nu zo’n 200.000 reguliere seizoensarbeiders uit Roemenië, Bulgarije en Polen moet missen lijkt het Bellanova zinvol om de Oost-Europeanen te vervangen door arbeidskrachten die al in het land zijn. De minister weet waarover ze praat: afkomstig uit een straatarm gezin werkte ze zelf jarenlang op Zuid-Italiaanse tomatenvelden en in olijfgaarden.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie