Hoornaar bedreigt Amerikaanse bij

Kort wereldnieuws | Vox  | 10 May 2020 - 09:0010 May - 09:00

De Vespa mandarinia, een grote Aziatische hoornaar die eerder ook al in Europa is aangetroffen, is gesignaleerd in de VS en Canada.

De hoornaars, oorspronkelijk afkomstig uit Japan, Zuid-Korea en Taiwan, zijn ongeveer 5 keer zo groot en 20 keer zo zwaar als een honingbij en een enkele hoornaar kan maar liefst 40 honingbijen per minuut doden dankzij de grote onderkaken. Hun steek kan dodelijk zijn voor mensen met een allergie en ze kunnen, anders dan de meeste bijen, meer dan eens steken, maar volgens het Britse Ministerie van Landbouw zijn ze ‘niet geïnteresseerd in mensen, huisdieren en grote dieren’. Als bijenverslinder vormen ze echter een bedreiging voor de bestuiving van belangrijke gewassen.

Bijen dragen jaarlijks voor ongeveer $20 mrd bij aan de Amerikaanse landbouw, maar hun aantal neemt snel af door pesticiden, verlies van leefgebied, ziekten en invasieve soorten zoals de Aziatische reuzenhoornaar, waardoor Noord-Amerikaanse landbouwers nu hun hart vasthouden.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie