Reader #22 is er! | De wolven van Stanislav, en 9 andere meer of minder troostrijke longreads

360 | Amsterdam  | 15 May 2020 - 16:0015 May - 16:00

Het coronavirus is voor velen nog iets geheimzinnigs, haast mystieks, waar je de hele dag door over hoort maar weinig van ziet. Niet voor niets roept de pandemie op tot de ene na de andere samenzweringstheorie, over regeringen die wereldwijde plannen smeden, bijvoorbeeld om ons voor hun surveillancekarretje te spannen (hierover meer in #180).

Net als het geval is bij andere sterke verhalen, lijken we voor een keuze te staan. Geloof ik wat er gebeurt, of is het te onwaarschijnlijk om echt te zijn? Dat laatste argument is voor velen een reden tot wantrouwen. Aan de andere kant is het een bekend gegeven, waar onder andere Gerard Reve bij het schrijven tegenaan liep, dat de werkelijkheid om geloofwaardig te zijn moet worden afgezwakt.

Hierover, en over een groep wolven die een stad bezette, schreef de gerenommeerde Paul Auster een schitterend essay.

Het is niet de enige paradox die in deze reader naar voren komt. Zo wijst een van de onderzoekers die Ariel Levy in haar verhaal over de vrouw die geen pijn voelt aan het woord laat, op het anachronisme van onze reactie op pijn en stress. Als je erachter komt dat je geliefde je bedriegt komen al die fysieke verschijnselen zeg maar een stuk minder van pas dan wanneer je oog in oog staat met, bijvoorbeeld, een wolf.

Even heftig als we op de gebeurtenissen reageren, vergeten we ze zodra de dreiging geweken is, of lijkt te zijn

Maar even heftig als we op de gebeurtenissen reageren, vergeten we ze zodra de dreiging geweken is, of lijkt te zijn. Zo hadden we volgens medisch historicus Frank Snowden allang een vaccin kunnen hebben, als de pogingen niet meteen werden gestaakt toen het met MERS en SARS allemaal wel bleek mee te vallen.

Ondertussen gebeuren er ook nog andere dingen op de wereld. Zo vindt in Koblenz een historisch proces plaats tegen oorlogsmisdadigers in Syrië, dat opnieuw de enorme kloof tussen Oost en West illustreert, proberen hippere, duurzamere merken het imperium van tamponmerk Tampax te veroveren en reist Mark O’Connel af naar Arizona om in de wereld van de overlevingsbunker te duiken – soms iets te letterlijk naar zijn zin.

Dat en meer vindt u in deze kersverse reader.

Op 28 mei kunt u ons volgende nummer verwachten, digitaal én in print. Tot die tijd: blijf gezond, blijf lezen en geloof wat u wilt geloven.

Laura Weeda
[email protected]

Plaats een reactie