COVID-19 wereldwijd: Waarom doen door vrouwen bestuurde landen het zo veel beter?

Kort Nieuws over Covid 19 van over de wereld  | 18 May 2020 - 16:3418 May - 16:34

De rekenfout van Bolsonaro, de mysterieuze doden van Kano, Zwedens model werkt minder goed dan gedacht en waarom doen landen met vrouwen aan de macht het zo veel beter?De rekenfout van Bolsonaro

Brazilië verwordt tot nieuw epicentrum van de pandemie, met een dagelijks sterftecijfer dat na de VS op de tweede plaats komt. Deskundigen op het gebied van volksgezondheid zeggen dat de chaotische reactie van de regering op de crisis de capaciteit van haar gezondheidszorgsysteem heeft ondermijnd.

President Bolsonaro probeerde de aandacht van zich af te leiden door zijn situatie te vergelijken met die in buurlanden Argentinië en Brazilië, schrijft de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo. Maar dat pakte niet goed voor hem uit. Afgelopen donderdag had Brazilië 13.276 sterfgevallen geregistreerd als gevolg van Covid-19, terwijl dat er in buurland Argentinië 344 waren, volgens gegevens van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.

Zijn suggestie om per miljoen inwoners te rekenen maakte de uitkomst er niet beter op: het sterftecijfer per miljoen inwoners in Argentinië is 7,7. In Brazilië ligt dat aantal bijna acht keer zo hoog: er zijn 63,4 sterfgevallen per 1 miljoen inwoners. Volgens president Alberto Fernández van Argentinië is de situatie bij hun bovenburen beter te vergelijken met die in Italië.BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang lees je ons 3 maanden digitaal. Duurt maar heel even, stopt automatisch.
BedanktMysterieuze doden in Kano verklaard

De Nigeraanse krant The Nation meldde vorige week ruim 150 ‘mysterieuze doden’ in de Nigeriaanse staat Kano. Er zouden autopsies worden uitgevoerd om na te gaan of deze verband hielden met Covid-19. ‘Hoewel sommigen misschien willen geloven dat er andere oorzaken zijn, zoals hypertensie, diabetes, meningitis en acute malaria, zijn er anderen die zeggen dat het Covid-19 is’, citeerde de krant Mallam Garba, speciaal assistent van president Muhammadu Buhari. Ook gaf hij dat als er een verband werd aangetoond, dat een ‘ernstige ontwikkeling’ was.

Vandaag werd onthuld dat dat verband er inderdaad is, en dat deze streek zeker niet de enige is waar de officiële cijfers veel te laag zijn: ‘Officieel heeft Kano 753 gevallen en 33 sterfgevallen toegeschreven aan het virus. Maar in werkelijkheid beleeft de metropool volgens artsen en volksgezondheidsdeskundigen een grote, ongecontroleerde uitbraak. Het kan een van de ergste van het continent zijn.’

In Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, geven functionarissen aan dat de begrafenissen zijn verdrievoudigd. In Tanzania stopte de regering nadat de cijfers stegen en de Amerikaanse ambassade een gezondheidswaarschuwing had afgegeven, abrupt met het vrijgeven van haar gegevens. President Buhari van Nigeria zal vandaag zijn volk toespreken over nieuwe maatregelen.

‘Het leiderschap is in ontkenning,’ zegt Usman Yusuf, hoogleraar hematologie-oncologie en voormalig hoofd van de nationale ziektekostenverzekeraar van Nigeria. ‘Het is haast alsof je zegt dat er geen Covid-19 is in New York.’Het Zweedse model is om drie redenen misleidend

In Zweden, dat door de hele wereld met argusogen werd bekeken vanwege de soepele aanpak die het Scandinavische land hanteerde, en dat o.a. de VS na versoepeling tot voorbeeld moest dienen, vallen de cijfers toch tegen. Weliswaar zijn er veel minder doden dan in Europa, het land heeft een veel hoger sterftecijfers dan buurlanden Norgwegen en Finland, waar het sterftecijfer überhaupt niet aantoonbaar is gestegen. In Zweden nam dat cijfers echter met bijna 30% toe. De ziekte verspreidde zich vooral in migrantengemeenschappen.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selectie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Over de soepele maatregelen van Zweden publiceerden wij eerder dit artikel uit de conservatieve National Review: ‘Zo bouwt Zweden immuniteit op’. ‘Niet Zweden is met een groot sociaal experiment bezig, maar juist veel andere landen.’

Vorige maand publiceerde Project Syndicate al een artikel waarin het Zweedse model ‘om drie redenen misleidend’ werd genoemd. 1. Hoe deugdzaam Zweden ook zijn, er zullen altijd freeriders in elke samenleving zijn, en als het gaat om een zeer besmettelijke ziekte, zijn er niet veel mensen nodig om grote schade aan te richten. 2. De Zweedse autoriteiten werden zich pas geleidelijk bewust van de mogelijkheid van asymptomatische overdracht, en van het feit dat geïnfecteerde personen het meest besmettelijk zijn vóórdat ze symptomen beginnen te vertonen. En 3. de samenstelling van de Zweedse bevolking verandert.

Lees het artikel van Hans Bergstrom hier terug.Wat is het geheim van Ardern, Merkel, Marin en Tsai Ing-wen?

Ten slotte stelt The New York Times zich de vraag waarom landen die door vrouwen worden geleid het zo veel beter doen wat betreft de sterftecijfers door Covid-19.

Maandag was een dag van overwinning voor premier Jacinda Ardern. Dankzij de inspanningen van de hele natie, zei ze, was Nieuw-Zeeland grotendeels succesvol geweest in het bereiken van zijn ambitieuze doel om uitbraken van Covid-19 uit te roeien, in plaats van alleen maar te beheersen. De lockdown die ze op 25 maart had ingevoerd, zou al kunnen eindigen.

Duitsland, onder leiding van Angela Merkel, heeft een veel lager sterftecijfer dan Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië of Spanje. Finland, waar premier Sanna Marin, 34, regeert met een coalitie van vier door vrouwen geleide partijen, heeft minder dan 10 procent zoveel doden als het nabijgelegen Zweden. En Tsai Ing-wen, de president van Taiwan, heeft de leiding gehad over een van de meest succesvolle inspanningen ter wereld om het virus te bedwingen, met behulp van test-, contactopsporings- en isolatiemaatregelen om infecties te beheersen zonder een volledige nationale lockdown.

Is er een geheim?Voor de meest recente cijfers: bekijk de worldometer.

*Beeld: Steun – foto KortePost © 2020 www.neelkorteweg.nl
Neel Korteweg maakte tijdens de coronacrisis 12 ‘piëzografieën’ ter overdenking.
Om een of meerdere gesigneerde prints te bestellen, neem contact op met [email protected]

Plaats een reactie