COVID-19 wereldwijd: Eerste bemoedigende resultaten voor een vaccin

Kort Nieuws over Covid 19 van over de wereld  | 19 May 2020 - 20:2919 May - 20:29

Op naar een vaccin in VS, een gewaagd plan binnen de EU en een foto-essay uit Congo.Eerste bemoedigende resultaten voor een Amerikaans coronavirusvaccin

Volgens nieuwssite STAT kondigde het Amerikaanse laboratorium Moderna, gevestigd in Massachusetts, op maandag 18 mei aan dat het kandidaatvaccin voor Covid-19 ‘een immuunrespons lijkt te genereren die vergelijkbaar is met die welke wordt waargenomen bij mensen die met het virus zijn geïnfecteerd en die hebben genezen’.

In een eerste proef ontwikkelden acht patiënten die twee doses van het vaccin kregen ‘neutraliserende antilichamen tegen het virus op niveaus die vergelijkbaar zijn met die van mensen die zijn hersteld van de infectie’, zei Moderna in een verklaring. Deze gegevens ‘waren beperkt’ en kwamen van ‘een klein aantal deelnemers’, maar ze worden ‘als bemoedigend beschouwd’, aldus STAT. Volgens de Amerikaanse gezondheidssitespecialist heeft onderzoek gericht op de ontwikkeling van een vaccin tegen SARS, ook ander coronavirus, aangetoond dat neutraliserende antilichamen ‘essentieel zijn om te worden bescherd’.

Een belangenconflict?

Moderna gaf ook aan ‘dat het vaccin muizen beschermde die werden gevaccineerd en vervolgens werden blootgesteld aan het virus, waardoor het zich niet in hun longen vermenigvuldigde’, meldt de Washington Post.

Het Amerikaane dagblad brengt wel in herinneringen dat de resultaten ‘slechts een eerste stap zijn in het lange proces van het op de markt brengen van een vaccin’, en dat vaccinatiestudies grootschalige tests vereisen.BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang lees je ons 3 maanden digitaal. Duurt maar heel even, stopt automatisch.
BedanktGedurfd plan van Macron en Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron ‘schetsten [maandag] de contouren van hun gemeenschappelijke visie op een Europa dat herstelt van de gezondheidscrisis, door de oprichting van een herstelfonds van 500 miljard euro in de vorm van echte solidariteit met de landen die het zwaarst door de gezondheidscrisis zijn getroffen’, bericht het Belgische dagblad Le Soir.

In een gezamenlijke verklaring die maandag is bekendgemaakt, stellen Parijs en Berlijn voor om deze steun te financieren met leningen van de Commissie op de markten ‘namens de EU’. Het geld wordt dan als ‘begrotingsuitgaven’ naar Europese landen overgemaakt, en ‘naar de meest getroffen sectoren en regio’s’. Tijdens een persconferentie met de kanselier verduidelijkte Emmanuel Macron dat dit geen leningen zouden zijn, maar directe schenkingen aan de meest getroffen landen.

Volgens Le Soir betekent deze concessie het einde van de ‘lethargie van het Frans-Duitse koppel’ en van bepaalde ‘taboes’. Een dergelijk plan vormt met name een ongekende stap in de richting van een pool van schulden op Europees niveau, waar Berlijn maar ook de landen van Noord-Europa al lang vijandig tegenover staan.

‘Dit moedige initiatief van Frankrijk en Duitsland is een poging om de impasse te doorbreken tussen de Europese Commissie en haar voorzitter, Ursula von der Leyen, die tot dusver moeite hebben gehad om een ​​herstelplan te vinden waarover Europeanen die consensus kunnen bereiken’, zegt Steven Erlanger, correspondent voor The New York Times in Brussel. ‘Als de andere lidstaten het Frans-Duitse plan accepteren, betekent dit een grote stap in de richting van een meer verenigd Europa en zal het een teken zijn dat de pandemie het blok eerder zal versterken dan doen exploderen.’

‘Zonder crisis zou er geen beweging zijn – er was een catastrofe nodig om de EU te laten zien dat haar bestaan dreigde te eindigen’, meent Süddeutsche Zeitung-journalist Stefan Kornelius in een redactioneel commentaar. Parijs en Berlijn zouden volgens hem ‘de situatie hebben veranderd: hun krachtige alliantie in het midden van de EU zet nu andere leden onder druk’.

Goedgekeurd door alle leden van de EU belooft nog een kronkelig proces te worden, merkt Politico op. ‘Sommige landen, zoals Oostenrijk, Nederland en Finland, die een spaarzaamheidstraditie delen met Duitsland, zullen zich waarschijnlijk tegen het plan verzetten.’Van epidemie van pandemie

De Democratische Republiek Congo was er bijna aan toe ichzelf ebolavrij te verklaren toen Covid-19 toesloeg. Sinds 2018 heeft ebola 2267 mensen gedood. Nu heeft het coronavirus 1169 mensen besmet en tot 50 doden geleid.

Een groep fotografen heeft verschillende aspecten van deze periode vastgelegd. Congo in Conversation wordt geleid door de Brits-Canadese fotograaf Finbarr O ‘Reilly. Hij ontving de 11e jaarlijkse Carmignac Photojournalism Award, die zich dit jaar op de DRC richt. Hij begon zijn reportage in januari 2020, maar toen de internationale grenzen begonnen te sluiten, zette hij zijn oorspronkelijke project in de wacht.

In plaats daarvan heeft hij ter plaatse samengewerkt met Congolese fotografen, waaronder Arlette Bashizi, Justin Makangara en Moses Sawasawa. Klik hier:”https://africanarguments.org/2020/05/14/photo-essay-congo-from-epidemic-coronavirus-pandemic/” om hun werk te bekijken.Voor de meest recente cijfers: bekijk de worldometer.

*Beeld: Thuis – foto KortePost © 2020 www.neelkorteweg.nl
Neel Korteweg maakte tijdens de coronacrisis 12 ‘piëzografieën’ ter overdenking.
Om een of meerdere gesigneerde prints te bestellen, neem contact op met [email protected]

Plaats een reactie