Vrij uitzicht op de Akropolis

Kort wereldnieuws | La Repubblica  | 20 May 2020 - 09:0020 May - 09:00

Een jaar geleden opende het Griekse matrassenbedrijf Coco-Mat een luxe vijfsterrenhotel in de wijk Makriyanni, in het centrum van Athene. Dat schoot een fors aantal bewoners in het verkeerde keelgat, want de bovenste verdiepingen, voorzien van een panoramaterras dat hotelgasten een adembenemend uitzicht biedt op de Akropolis, onttrokken de wereldberoemde tempels juist aan het zicht van de omwonenden.

Ze begonnen een online petitie die ruim 23.000 keer werd ondertekend, voldoende om een beroep te mogen doen op de Kas, de centrale archeologische raad die het hoogste overlegorgaan is voor het behoud van historisch en artistiek erfgoed. Met succes, want na de zes uur durende beraadslagingen, is besloten dat het hotel twee verdiepingen moet verwijderen omdat burgers het recht hebben om te profiteren van een gemeenschappelijk goed. ‘Een moedige beslissing’, vindt Kostas Bakoyannis, burgemeester van Athene: ‘De Akropolis is ons hart en onze ziel, een essentieel onderdeel van ons culturele erfgoed. Het is erg belangrijk dat iedereen ervan kan genieten.’

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie