Boos om Tesla

Kort wereldnieuws | Radio Free Europe/RL  | 23 May 2020 - 09:0023 May - 09:00

De Servische minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic heeft vorige week een officieel protest ingediend bij de Europese Unie omdat een educatieve EU-website de wereldberoemde uitvinder Nikola Tesla (1856-1943) omschreef als een ‘beroemde Kroaat’.

Tesla werd als etnische Serviër geboren in het voormalige Oostenrijkse rijk in wat nu Kroatië is. Eerder al eiste de Servische minister van Cultuur een ‘verontschuldiging aan het Servische volk’ van de EU, voor het verschijnen van ‘het virus van nepinformatie’ op een officiële EU-website.

De etniciteit van Tesla is een constante bron van wrijving tussen de voormalige Joegoslavische republieken Servië en Kroatië. Zijn as wordt bewaard in het Nikola Tesla-museum in de Servische hoofdstad Belgrado en standbeelden van hem zijn zowel daar als in de Kroatische hoofdstad Zagreb te zien. Tesla bracht overigens het grootste deel van zijn leven door in West-Europa en in de VS, waar hij in 1891 het Amerikaanse staatsburgerschap kreeg.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie