Zijn millennials de grootste verliezers?

Wereldwijd | Aanklacht | The Atlantic  | 21 May 2020 - 13:0021 May - 13:00

Een recessie betekent slecht nieuws voor iedereen, van baby’s tot bejaarden. Evenals een pandemie. Maar millennials lijken het onevenredig slecht te hebben getroffen. Zelfs in een tijd van economische groei weten de meest succesvolle onder hen het hoofd net boven water te houden. Een aanklacht.

Hallo, verloren generatie.

Op dit moment betreden millennials de arbeidsmarkt, tijdens de ernstigste crisis sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze zijn opgezadeld met schulden, hebben niet de gelegenheid vermogen op te bouwen, zitten gevangen in slecht betaalde baantjes zonder perspectief, hebben nooit de financiële zekerheid kunnen krijgen waar hun ouders, grootouders en zelfs oudere broers en zussen op kunnen terugvallen. De jaren waarin ze normaal gesproken een piek zouden bereiken qua inkomsten, vallen samen met een economische catastrofe die nog ernstiger is dan de Grote Depressie. Daarmee lijken ze onafwendbaar de eerste generatie te worden in de geschiedenis van het moderne Amerika die het slechter gaat krijgen dan hun ouders.

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe deze huidige gezondheidscrisis, waardoor ondernemingen omvallen en mensen hun baan verliezen, zal uitpakken voor de verschillende leeftijdsgroepen, of hoeveel inkomen en vermogen elke afzonderlijke generatie zal verliezen; het is nog veel te vroeg om te zeggen in hoeverre de verschillende leeftijdsgroepen zullen terugveren. Maar wat al duidelijk is, is dat de millennials heel kwetsbaar zijn. Ze hebben minder spaargeld dan eerdere generaties. Ze hebben minder geld belegd. Ze bezitten minder onroerend goed waarmee ze eventueel een hypotheek kunnen oversluiten, of dat ze kunnen verhuren of verkopen. Ze verdienen minder en hebben minder goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals doorbetaling bij ziekte. Ze moeten meer dan een half biljoen aan studieleningen afbetalen, en daarnaast hebben ze te maken met hoge huren en kosten voor kinderopvang.

» Lees verder in de Reader
» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie