Leestips voor het weekend: Hoe komt de wereld er na dit alles nou echt uit te zien?

Leestips uit verschillende kranten  | 22 May 2020 - 18:1422 May - 18:14

En drie andere leestips uit internationale (Engelstalige) media.The 90% economy that lockdowns will leave behind – The Economist

De vraag houdt ons allemaal bezig: hoe ziet de wereld na de lockdown eruit?
The Economist doet enkele goed onderbouwde voorspellingen, afgaand op wereldwijd onderzoek en de situatie in China. Een van de bevindingen is dat de effecten van een lockdown op de uitgaven blijven bestaan, ook nadat deze is beëindigd. Uit onderzoek Niels Johanssen van de Universiteit van Kopenhagen en collega’s blijkt dat de totale uitgavenpatronen in Zweden en Denemarken de afgelopen maanden op vergelijkbare wijze zijn verminderd, ook al is Denemarken behoorlijk streng in lockdown, terwijl de officiële Zweedse bepalingen als bekend uitzonderlijk soepel zijn. Dat suggereert dat persoonlijke keuze, en niet het overheidsbeleid, de grootste factor achter de daling is. En persoonlijke keuzes zijn misschien moeilijker om te keren.

Wat betekent dit voor horeca, vliegmaatschappijen en werkgelegenheid in het algemeen? Lees het artikel hier. (10 minuten, achter betaalmuur).BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang lees je ons 3 maanden digitaal. Duurt maar heel even, stopt automatisch.
BedanktPandemics and the shape of human history – The New Yorker

Over dezelfde vraag, maar vanuit een andere invalshoek, gaat het artikel dat Elizabeth Kolbert voor The New Yorker schreef: Hoe pandemieën de geschiedenis van de mens hebben beïnvloed. Oftewel: wat kán er veranderen door deze pandemie? Maar ook, waar komt een begrip als quarantaine vandaan? (Spoiler: Het woord ‘quarantaine’ komt van de Italiaanse quaranta, wat ‘veertig’ betekent. Zoals Frank M. Snowden uitlegt in Epidemics and Society: From the Black Death to the Present, ontstond de quarantainepraktijk lang voordat mensen begrepen wat ze er precies probeerden mee wilden bereiken, en de periode van veertig dagen werd niet gekozen om medische redenen, maar om schriftuurlijke, ‘aangezien zowel het Oude als het Nieuwe Testament meerdere verwijzingen naar het getal veertig maken in het kader van zuivering: de veertig dagen en veertig nachten van de zondvloed in Genesis, de veertig jaar van de Israëlieten die ronddwalen in de wildernis (…) en de veertig dagen vasten.’ (Lees hier ‘We hadden allang een vaccin kunnen hebben, een interview met medisch historicus Snowden:https://digitaal.360magazine.nl/magazine/22/artikel/2.)

Lees het artikel hier (11 minuten, vrij toegankelijk).» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Charity is off the charts amid the coronavirus. Is that a sign of America’s strength or weakness? – The Los Angeles Times

Liefdadigheid is er in alle soorten en maten. Kleine cheques aan voedselbanken, noodsubsidies voor wanhopige non-profitorganisaties en bovenal miljardairs die grote bedragen uitdelen, met alle bijbehorende publiciteit.

Eind vorige maand bereikte het bedrag wereldwijd $ 7,8 miljard, waarvan ongeveer tweederde afkomstig uit de Verenigde Staten – een bedrag dat de records overschrijdt die na andere rampen, zoals de orkaan Sandy, werden uitgedeeld. En er zit nog steeds schot in.

Meer nog dan de behoefte te helpen, legt dit volgens velen de ongelijkheid bloot. ‘Als je hoort dat Jeff Bezos tijdens deze crisis $100 miljoen aan voedselbanken heeft geschonken, bedenk dan dat Amazon vorig jaar slechts 1,2% belasting betaalde over $13.285.000.000 aan winst’, tweette bijvoorbeeld Berkeley-professor Robert Reich. ‘Deze oplossing heet geen filantropie. Dit is gewoon dat dat iedereen zijn deel betaalt om onze vangnetten te versterken.’

Lees het artikel hier (9 minuten, vrij toegankelijk).

Traditional Chinese Medicine as Soft Power Play – National Review

Terwijl wetenschappers en biotechnologiebedrijven over de hele wereld racen om therapeutische geneesmiddelen en een vaccin voor COVID-19 te ontwikkelen, is China druk bezig geweest met in het buitenland promoten van traditionele Chinese geneeskunde (TCM) als een effectieve behandeling voor de ziekte. De Chinese regering meldde dat 87 procent van de COVID-19-patiënten in China TCM ontving als onderdeel van hun behandeling en dat 92 procent daarvan verbetering van de situatie toonde. Deze claim is niet onafhankelijk of wetenschappelijk geverifieerd. Waarom pleit de Chinese Communistische Partij (CCP) dan zo sterk voor TCM? Uiteindelijk maakt deze push deel uit van een soft-power-spel, schrijft Helen Raleigh, auteur van Confucius Never Said, waar de WHO alles mee te maken heeft.

(Lees het artikel hier, 7 minuten, vrij toegankelijk)

Beeld: Gewicht – foto KortePost © 2020 www.neelkorteweg.nl
Neel Korteweg maakte tijdens de coronacrisis 12 ‘piëzografieën’ ter overdenking.
Om een of meerdere gesigneerde prints te bestellen, neem contact op met [email protected]

Plaats een reactie