Vastgoed voor het einde der tijden: mijn zoektocht naar een overlevingsbunker

VS | Odyssee | The Guardian  | 23 May 2020 - 13:0023 May - 13:00

Er bestaat een bloeiende handel in luxe apocalypsaccomodaties, die een comfortabel onderkomen bieden in tijden van pandemieën en nucleaire oorlogen. Aan ieder die het betalen kan.

Een tijdje geleden reisde ik af naar de Black Hills van South Dakota om de plek te bekijken waar de herrijzenis van de mens zou plaatsvinden na de wereldwijde ineenstorting van de beschaving. Het einde van de wereld was trending en het leek me een goed moment om op zoek te gaan naar een plek om die laatste dagen door te brengen. De afgelopen maanden werd ik, waarschijnlijk als een uiting van mijn eigen zorgen over het opvoeden van een klein kind in een steeds duisterder en vergankelijker wereld, nogal in beslag genomen door de apocalyptische toon in de samenleving.

Een van de meer perverse aspecten van deze obsessie was een maandenlange overconsumering van doomsdayachtige berichten: blogs en forums en YouTube-filmpjes waarin potige Amerikaanse jongens, met namen als Kyle of Brent, uitlegden welke strategieën er zoal bestaan om grote catastrofes – wereldwijde pandemieën, de ineenstorting van de maatschappij, nucleaire oorlogen – ‘tactisch te overleven’. Dit leidde tot een algehele staat van apocalyptische paraatheid en zo ontdekte ik een lucratieve niche van de vastgoedsector die zich richt op vermogende individuen op zoek naar een plek om zich terug te trekken als het echt de verkeerde kant op gaat.

Ik had een afspraak gemaakt met ene Robert Vicino, een onroerendgoedhandelaar uit San Diego die een groot landgoed in South Dakota had verworven. Het terrein had ooit dienst gedaan als munitie- en onderhoudsfaciliteit van het leger en was tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd voor de opslag en het testen van bommen. Er stonden 575 ontmantelde wapenopslagplaatsen: gigantische betonnen en stalen constructies ontworpen om explosies tot een halve megaton te kunnen weerstaan. Vicino was van plan ze voor 35.000 dollar per stuk te verkopen aan Amerikanen die eropuit waren zichzelf en hun families te beschermen tegen een verscheidenheid aan eindetijdsgebeurtenissen.

» Lees verder in de Reader
» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie

‘Het was een etherisch gezicht, buitenaards en archaïsch tegelijk, als de overblijfselen van een enorme religieuze kolonie, als een plek die was gebouwd voor de verering van vergeten goden.’ – © Hollandse Hoogte