Covid-19 wereldwijd: ‘Terrible, thanks for asking’

Kort Nieuws over Covid 19 van over de wereld  | 25 May 2020 - 17:3325 May - 17:33

Trump keert Bolsonaro de rug toe, BoJo vindt dat Cummings niks verkeerd heeft gedaan en in Hongkong gaan de protesten in alle hevigheid verder.


Trump sluit zich af voor Bolsonaro

Buitenlandse reizigers die door Brazilië reizen, zijn niet langer welkom in de Verenigde Staten. Toen het dodental van Brazilië de 22.000 overschreed, heeft de regering-Trump aangekondigd dat het de toegang zal verbieden aan degenen die de afgelopen twee weken in Brazilië zijn verbleven, meldt O Globo. Het besluit van vandaag zal ervoor zorgen dat buitenlanders die naar Brazilië zijn gegaan, ‘geen bron van verdere besmetting in ons land vormen’, aldus de woordvoerster van het voorzitterschap Kayleigh McEnany op zondag. Ook gaf ze aandat de handel niet door deze maatregelen wordt beïnvloed.

Ondank het geringe verkeer dat tussen de landen plaatsvond, is het reisverbod een grote tegenslag voor Bolsonaro, die in het verleden nooit aarzelde ‘zijn warme relaties met Trump in te zetten ter versterking van zijn politieke status’, merkt The New York Times op. Helemaal nu de Braziliaanse populistische leider zijn populariteit sterk zag dalen nu de epidemie in Brazilië onbeheersbaar is geworden.BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang lees je ons 3 maanden digitaal. Duurt maar heel even, stopt automatisch.
BedanktJohnson loyaal aan de brains achter Brexit

Boris Johnson houdt Dominic Cummings op zijn post. Ondanks de stroom aan oproepen die het vertrek van zijn controversiële adviseur eisen, die wordt beschuldigd van schending van de lockdownregels, zei de Britse premier zondag dat Cummings ‘op een verantwoordelijke, legale en eerlijke manier had gehandeld’. Cummings, de brain achter de Brexit, ontketende een politieke storm sinds de pers onthulde dat hij eind maart met zijn gezin naar zijn ouders was gegaan, 400 km van Londen, toen hij vreesde dat hij Covid19 had. Volgens Downing Street had Dominic Cummings hulp nodig bij het zorgen voor zijn zoon, omdat zijn vrouw ziek was.

Volgens The Daily Telegraph is Boris Johnsons besluit gestoeld op loyaliteit. ‘We kunnen wel stellen dat hij zijn mandaat als premier te danken heeft aan deze Oxford-afgestudeerde’, merkt de krant op. ‘Het was de heer Cummings die hem hielp het referendum te winnen over het vertrek van het VK uit de EU. Hij was het die de Brexit redde uit de klauwen van conservatieve rebellen-parlementsleden en die Labour hielp pushen voor algemene verkiezingen.’


Hongkong verzet zich tegen nieuwe ‘veiligheidswet’

Ondanks overheidsbeperkingen als gevolg van de pandemie, was 24 mei in Hongkong opnieuw een hectische dag. Duizenden pro-democratische demonstranten gingen de straat op en, zoals te zien is in onderstaande video, braken er botsingen uit met de politie, die ten minste 120 arrestaties verrichtte en ‘meerdere traangasgranaten afvuurde in de buurt Causeway Bay commercieel centrum’, aldus South China Morning Post.

Ook werd gebruikgemaakt van een waterkanon waarbij ‘sommige radicale demonstranten (…) vele wegen blokkeerden, verkeerslichten braken, branden aanstaken en straatstenen naar de politie gooiden’, schrijft de Hong Kongse krant. ‘Sommigen hebben ook winkels vernield, terwijl minstens twee mensen werden aangevallen.’

Het protest volgde ‘slechts enkele uren’ op de aankondiging van de Chinese vicepremier Han Zheng, leider van Beijing en verantwoordelijk voor Hong Kong, op de Nationale Volksvergadering dat ‘de vastberadenheid van Beijing om de nationale veiligheidswet aan te nemen niet mag worden onderschat’, aldus SCMP.

Donderdag 21 mei opende de vergadering zijn jaarlijkse zitting met de aankondiging de Speciale Administratieve Regio Hongkong een wet inzake nationale veiligheid op te willen leggen, zonder de wetgevers van Hong Kong te passeren. Een dergelijke resolutie zou al op 28 mei aangenomen kunnen worden, aldus dhet dagblad.

Voor de meest recente cijfers: bekijk de worldometer.

Luister hier de podcast Terrible, thanks for asking: ‘Werkloos. Ontslagen. Verlof. Bezuinigen. Reorganisatie. Er zijn vele manieren om te zeggen “Je werkt hier niet langer”, en Sarah is al met verschillende ervan vertrouwd.

*Beeld: Thuiswerk – foto KortePost © 2020 www.neelkorteweg.nl
Neel Korteweg maakte tijdens de coronacrisis 12 ‘piëzografieën’ ter overdenking.
Om een of meerdere gesigneerde prints te bestellen, neem contact op met [email protected]

Plaats een reactie