Leestips voor het weekend: Hoezo lockdown? Cocaïnesmokkelaars profiteren van de restricties

4 tips uit de internationale pers  | 30 May 2020 - 13:0530 May - 13:05

En drie andere tips uit de internationale pers.Der Todesschuss an Europas Grenze – Der Spiegel

Een Pakistaan ​​sterft terwijl hij het grenshek tussen Turkije en Griekenland probeert over te steken. Grondig onderzoek door Der Spiegel toont nu aan dat hij waarschijnlijk is neergeschoten door Griekse soldaten.

» Lees hier (Duits, 10 minuten)BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang lees je ons 3 maanden digitaal. Duurt maar heel even, stopt automatisch.
BedanktWhat lockdown? World’s Cocaine Traffickers Sniff at Movement Restrictions – OCCRP

OCCRP -verslaggevers hebben ontdekt dat de cocaïne-industrie ter wereld – die bijna 2.000 ton per jaar produceert en tientallen miljarden dollars verdient – zich beter heeft aangepast aan de nieuwe situatie als gevolg van covid-19 dan de meeste legitieme bedrijven. De industrie profiteert van de enorme opslag aan drugs van vóór de pandemie en de grote verscheidenheid aan smokkelmethoden. De straatprijzen in heel Europa zijn met wel 30 procent gestegen, maar het is niet duidelijk hoeveel hiervan te wijten is aan distributieproblemen en hoeveel aan drugsbendes die van hun binnenlandse klandizie profiteren.

» Lees hier (Engels, 9 minuten)


» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

The pandemic is creating fresh opportunities for organised crime – The Economist

Karachi is een van de meest gecrimimuleerde steden van Azië. En toch werd in acht dagen in maart, nadat covid-19 het tot sluiting had gedwongen, geen enkele auto als gestolen gemeld. El Salvador, dat een van de hoogste moordcijfers ter wereld heeft, genoot in dezelfde maand van vier moordvrije dagen. Veel landen hebben melding gemaakt van een daling van de criminaliteitscijfers, aangezien oplichters zich, net als alle anderen, hebben ingesloten. samen met alle anderen, zichzelf hebben afgesloten. Maar de pandemie biedt georganiseerde oplichters nieuwe kansen.

» Lees hier (Engels, 7 minuten)

Falsch! – Süddeutsche Zeitung

En een factcheck van de Südeutsche Zeitung. ‘Coronagriep’ is een van die woorden, die suggereren dat covid-19 niet erger is dan influenza. Dit is net zo onwaar als veel andere claims die via YouTube en andere kanalen worden verspreid. Er zitten leugens onder, ontoelaatbare bagatalliseringen, verkeerde conclusies uit correcte feiten – en soms gewoon misverstanden. Een blik op de feiten.

» Lees hier (Duits, 8 minuten)

Tags: weekendtips

Plaats een reactie