Gestrand op Schiphol

Nederland | Lage landen | Le point  |  1 June 2020 - 19:36 1 Jun - 19:36

De covid-19-pandemie heeft internationale luchtverkeersknooppunten in spooksteden veranderd. Een redacteur van het Franse weekblad Le Point strandde op de thuishaven van ‘onze blauwe trots’ en beleefde een absurde nacht.

De coronapandemie heeft één voordeel, waarvan het nut overigens nog zal moeten blijken: ik heb inmiddels de indruk dat ik Nederlands versta. De met regelmatige tussenpozen galmende omroepstem weerkaatst tegen de raampartijen die uitzicht bieden op een lege taxibaan, glijdt over de verlaten tegels, wordt verzwolgen door de loopbanden, stort zich van de roerloze roltrappen. En ze blijft, wat geen sinecure is in het Nederlands, zoetgevooisd en begrijpelijk. Want ze spreekt ‘covid-19’ uit op zijn Engels en je kunt er gevoeglijk van uitgaan dat wat volgt sinds half maart ongeveer 1.234.567 keer heeft geklonken. Soms raadt ze je aan om je ‘minstens een halfuur van tevoren naar de gate te begeven’. Het scherm met vertrektijden is leeg. Erboven staat ‘Flight Departures/Vertrekken’, met daaronder een blauw vlak met witte strepen. We zijn op Schiphol, een luchthaven met ‘52.000 overstapverbindingen en meer dan 300 bestemmingen’, aldus de website. Maar in mei 2020, met maar 10 procent van het normale luchtverkeer, is het er verlaten als een woestijn.

Hoogrisicoland
Want een ander gevolg van corona zal zijn dat we om zeep helpen wat we Europa noemden, wij die de Erasmus-uitwisseling hebben gekend, en de Interrail-pas, en het verdwijnen van dikke pakken Italiaanse lires. Er is geen directe vlucht meer van Parijs naar Kopenhagen, waar ik een reportage ga maken. Ik heb een tussenstop in Amsterdam. Maar de vliegtuigen die op de taxibanen staan, zijn net coronapatiënten die wachten op een plekje op de ic: geduldig en met een verdomd goede reden.

Mijn vluchten sluiten niet aan, ik moet op Schiphol overnachten. Even voor de goede orde: ik ben Française. Nog maar enkele weken geleden stond mijn paspoort in de top tien van reisdocumenten waarvoor de meeste deuren opengingen. Toegegeven, we waren niet de Verenigde Arabische Emiraten, die helaas nummer 1 stonden op de Passport Index 2020, of Japan, nummer 1 op de index van Henley & Partners. Maar we behoorden wel tot de groep die zonder visum 127 landen binnenkwam, er in 42 bij aankomst een ontving en er in slechts 29 van tevoren een hoefde aan te vragen.

» Lees verder in de Reader / Op Blendle

» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie