Mediatycoon lapt maatregelen aan z’n laars

Mexico | Amerika's | El País  |  6 June 2020 - 13:00 6 Jun - 13:00

Ondanks de escalerende coronacrisis in Mexico, verzet zakenman Ricardo Salinas zich openlijk tegen de sluiting van zijn bedrijven. Dat kan niet, vindt hij. ‘Het leven moet doorgaan.’

Luttele uren nadat de Mexicaanse regering maatregelen in verband met het coronavirus had afgekondigd, circuleerde er een bericht onder de 70.000 werknemers van de machtige Grupo Salinas, een conglomeraat van financiële en commerciële ondernemingen, communicatiemedia, verzekeringsmaatschappijen en energiecentrales. ‘Nu, meer dan ooit, heeft Mexico ons nodig,’ luidde het bericht. Het was een directief van Ricardo Benjamín Salinas Pliego aan zijn werknemers om door te gaan met hun werk. Van alle ondernemers die op het hoogtepunt van de pandemie opriepen geen gehoor te geven aan de richtlijnen van de regering was Salinas de meest hechte bondgenoot van president López Obrador.

‘Het gaat niet goed met ons: de straten zijn leeg, alles is gesloten, de scholen en de hotels zijn leeg, in de parken zijn geen mensen. Dat kan niet. Het leven moet doorgaan,’ verkondigde Salinas eind maart tegen zijn werknemers. De preek was bedoeld om ‘de angst die ons in zijn greep heeft’ af te schudden en ervoor te vechten dat de Mexicaanse economie niet ten onder gaat. Daarna werd een soortgelijke boodschap verkondigd in de nieuwsprogramma’s van zijn tv-zender TV Azteca, die hij tijdens de privatisering van 1993 door de regering van Carlos Salinas de Gortari [geen familie] voor een prikje had kunnen opkopen.

TV Azteca is de tv-zender met het op één na grootste publiek in het land, een zender die voornamelijk door de laagste inkomensgroepen wordt bekeken, dezelfde mensen die massaal op López Obrador hebben gestemd.

‘Let maar niet op wat López-Gatell zegt, zijn cijfers kloppen niet meer,’ zei afgelopen vrijdag de anchorman van het avondjournaal, Javier Alatorre, over de persconferentie van de staatssecretaris van Volksgezondheid, die de woordvoerder van de regering inzake de coronacrisis is.

» Lees verder in de Reader / Op Blendle
» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie