'Elke stad heeft een zelfhelend vermogen'

Wereldwijd | Horizon | 360 Magazine  |  9 June 2020 - 20:00 9 Jun - 20:00

Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog werd de tot puin gebombardeerde stad Warschau overgenomen door bomen en planten. Deze nieuwe orde van ‘mensen, katten en grassen’ die zich weer ‘in de spleten van de stad nestelen’ geeft ‘hoop, gedreven door de oerkracht van het leven, hoop op vernieuwing en troost’ schrijft de Poolse schrijver, dichter en botanicus Urszula Zajączkowska. Aan de hand van een plantkundige en fotografen die de naoorlogse puinhopen vastlegden, reconstrueert ze uit de brokstukken het begin van een nieuwe relatie tussen mens en natuur.

Kun je de stad beschouwen als een lichaamsdeel van de natuur? Als een complex eco-systeem? Als een domein van gemêleerde krachten en wisselwerkingen, waarin onophoudelijk nieuwe lacunes en nissen van het vrije leven verdwijnen en weer tevoorschijn komen? Kun je de stad beschouwen als een levend organisme dat zich van verwondingen, vernielingen en oorlogen moet herstellen? Ja, zo kun je ook de stad beschouwen.

De lucht – gevuld met atomen – is in steden voort-durend in beweging. Gedreven door in de ruimte glijdende menselijke lichamen wervelen de atomen intens. Het licht verspreidt zich en valt in het glas uiteen. Het is nog steeds hetzelfde licht dat acht minuten eerder uit de kern van de Zon is ontsnapt. In steden, in deze wirwar, gaat het leven door en zet de energie zich om, wordt ze door de hete lucht naar beneden getrokken of condenseert ze in de plassen. Dit proces voltrekt zich echter in een iets andere vorm dan in het bos of aan de rivier, maar niettemin met volle kracht.

Insecten, ratten, onkruid en viooltjes in potten, van ademlucht doortrokken atmosfeer, vol lawaai en sterk verzadigd van menselijke aanwezigheid. In steden worden ook vrij uitzonderlijke temperatuurverschillen gemeten, veroorzaakt door oververhitte Plattenbau en abnormale want kunstmatig aangelegd om zo onzichtbaar mogelijk te zijn – waterafvoer. Vanuit de natuur bezien is dit alles nieuw, toch hoort het bij het beeld van het leven met een eigen polsslag, zichzelf genererend en expressief, met uiteenlopende transformaties.

» Lees verder in de Reader / Op Blendle
» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie

Urszula Zajączkowska: ‘Planten voelen op dezelfde manier als dieren, maar ze hebben geen ogen en oren.’ © Justyna Cieślikowska