Dubbel isolement op Antarctica

Kort wereldnieuws | BBC  |  9 June 2020 - 16:00 9 Jun - 16:00

‘Een geval van covid-19 hier zou desastreus zijn. Daarom volgen ook wij lockdownvoorschriften op. We zijn geïsoleerd binnen een al bestaand isolement, maar voorkomen is beter dan genezen.’ Aldus Pradeep Tomar, een arts die onderzoek doet in Bharati, een van de drie Indiase bases op Antarctica. Hij zit inmiddels in de vijfde maand van een missie die een jaar duurt.

Ondanks het feit dat Antarctica het enige continent is waar geen gevallen van covid-19 zijn gesignaleerd, zit het 23-koppige Indiase team sinds februari in lockdown, want één besmettingsgeval zou al rampzalig zijn.

Uitwijkmogelijkheden zijn er niet, medische voorzieningen zijn beperkt en de kans op verspreiding is groot. Iedereen die nu op Antarctica arriveert, moet 14 dagen in quarantaine.

Er zijn 29 landen met bases op Antarctica en voor de coronacrisis waren er plannen voor regelmatige expedities van naburige onderzoeksstations naar Bharati. Zo zouden teams van andere landen belangrijke nationale feestdagen komen vieren en als een van de bases apparatuur nodig had die niet voorhanden was, zouden ze die kunnen komen lenen. Maar begin maart zijn gezamenlijke activiteiten stopgezet en sindsdien heeft Tomar niemand van de andere bases meer gezien.

Toen hij in november 2019 in Bharati aankwam voor onderzoek naar de psychologische effecten van poolexpedities op onderzoekers, trof hij er een wereld aan die al decennialang ongeveer hetzelfde is. Maar nu heersen er constante angst en onrust wegens gebrek aan informatie over het coronavirus en zorgen over de situatie in het thuisland. Tomar en zijn collega’s hebben slechts een vaag idee van de gevolgen van de pandemie elders in de wereld en zijn voor informatie voornamelijk afhankelijk van wat ze mondjesmaat te horen krijgen van vrienden en familie. ‘Vrienden vertellen me dat ze overleven in net zo’n situatie als wij, geïsoleerd en gebonden aan huis.’

» Lees meer Wereldnieuws In de reader / Op Blendle
» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie

Een sneeuwloos landschap op Antarctica in Villa Las Estrellas op King George Island, het hoofdkwartier van het Chileense onderzoekscentrum, op 14 februari. Antarctica is het enige continent waar geen gevallen van covid-19 zijn gesignaleerd. – © Chilean Antarctic Institute / AFP