Muzikale ode aan de jaren tachtig

VS | Gerecenceerd  | 10 June 2020 - 20:0010 Jun - 20:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

MUZIEK | Met achteloos gemak grandioze liedjes maken

Zorgden ze in 2001 met hun wereldwijd uiterst succesvolle album Is This It voor een revival van garagerock, dit voorjaar grijpt de Amerikaanse band The Strokes terug naar muziek uit de ‘eighties’. Op hun nieuwe album The New Abnormal weerklinken onmiskenbaar de echo’s van Joe Jackson, The New Order, Fine Young Cannibals en The Human League.

Het schilderij Bird on Money van Jean-Michel Basquiat uit 1984 op de cover ‘vormt daarvan de perfecte visuele afspiegeling’, schrijft Helen Brown in The Independent. ‘Let ook op de hints naar de Talking Heads, Tom Petty, The Bangles en Blondie.’

Na een aantal mindere producties laten The Strokes horen ‘hoe gemakkelijk ze een heel behoorlijke plaat kunnen maken’, schrijft Jon Dolan in Rolling Stone. ‘Zolang ze er maar zin in hebben.’ Volgens Dolan valt die ‘ontspannen, bijna achteloze stijl’ niet los te zien van het gegeven dat de vijf muzikanten ieder een eigen weg zijn ingeslagen waardoor ‘de pure noodzaak om te vlammen’ ontbreekt.

André Bosse van het Duitse Musik Express denkt daar anders over en vindt dat The Strokes juist ‘punctueel en accuraat klinken op hun nieuwe plaat. Weliswaar niet zo ongeëvenaard cool en revolutionair als begin deze eeuw, maar het album heeft grandioze nummers te bieden.’

The New Abnormal van The Strokes verscheen in april.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader / Op Blendle
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie