Existentiëler, maar minder grappig

Zweden | Gerecenseerd  | 14 June 2020 - 16:0014 Jun - 16:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM | Dertig scènes over het menselijk bestaan

Een ober die rode wijn inschenkt terwijl zijn gast hem totaal negeert. Een vader die spijt heeft van een zojuist voltooide eerwraak. Een priester die beseft dat hij zijn geloof is kwijtgeraakt. In About Endlessness, de nieuwste film van de Zweedse regisseur Roy Andersson (bekend van o.a. Songs from the Second Floor (2000) en You, the Living (2007)), biedt een dertigtal scènes een ‘reflectie op het menselijk leven met al zijn schoonheid, wreedheid, extravagantie, banaliteit, ambities en mislukkingen’, aldus de Zweedse krant Expressen.

Elke scène wordt ingeleid met de woorden ‘Ik zag’, uitgesproken door een jong meisje, gevolgd door, in de woorden van Svenska Dagbladet, ‘grimmige, (…) minimalistische beelden’, waarin personages op zoek gaan naar de betekenis van het eindige. Deborah Young van The Hollywood Reporter stipt aan dat ze zich daarbij niet zelden door onbenullige details laten afleiden, zoals de man wiens auto op een verlaten weg kapot gaat en geen acht slaat op de imposante zwerm vogels die aan hem voorbij trekt. De film is in Youngs ogen ‘existentiëler’ dan zijn eerdere films, maar ook ‘minder grappig’.

Ook Aftonbladet vindt de film niet uitblinken in humor. Des te indrukwekkender is de uitvoering, volgens het Zweedse dagblad. ‘Zeker als je weet dat de filmmakers bijna alles bouwen in Roys eigen Studio 24. Hoe ze bijvoorbeeld met trucage een stortbui in een weiland kunnen creëren, met op de achtergrond een hele Stockholmse wijk.’ Andersson & co waren misschien iets te tevreden over het neerzetten van zulke scènes, waardoor die in hun schoonheid dreigen te verzanden, vermoedt recensent Jan-Olov Andersson. Toch had ‘deze aaneenschakeling van magische filmmomenten’ van hem rustig een uur langer mogen duren.  

About Endlessness draait vanaf 18 juni in de bioscoop.

» Lees meer gerecenseerd in de reader
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie