Beroemde aforismen van Audre Lorde

VS | Gerecenseerd  | 21 June 2020 - 10:0221 Jun - 10:02

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

LITERATUUR | Scherp, onwankelbaar, lyrisch proza

Ook wie denkt haar niet te kennen, is op de een of andere manier vertrouwd met het werk van Audre Lorde, schrijft de Los Angeles Review of Books. De zwarte, lesbische, feministische schrijver en dichter, kind van geëmigreerde ouders, wordt regelmatig geciteerd in boeken, op sociale media en bijvoorbeeld ook in de populaire HBO-serie Girls, ‘dat symbool van het blanke vrouwelijke liberalisme’, waarin een barista op een schoolbord dat hoofdrolspeler Hannah Horvath passeert ‘Your silence will not protect you’ krabbelt. Enkele andere beroemde aforismen van Lorde: ‘Women are powerful and dangerous’, ‘The master’s tools will never dismantle the master’s house’, ‘Black feminism is not white feminism in blackface’.

De in 1934 geboren en in 1992 gestorven auteur was met haar streven naar inclusiviteit en haar vele essays en toespraken over seksisme, racisme, ageism, homofobie en klasse haar tijd ver vooruit. The Guardian kenmerkt haar werk zelfs als profetisch, met een verwijzing naar een VS waarin een ‘vrouwenhater met witte suprematistische volgelingen president is’.

Toch biedt ze met haar ‘scherpe, onwankelbare en lyrische’ proza volgens de website van boekhandel Shakespeare and Company uiteindelijk hoop. Haar belangrijkste boodschap: spreek, getuig. ‘De enige manier waarop je kunt voorkomen dat mensen zich keren tegen wie je bent, is door (…) over jezelf te praten voordat zij dat doen.’  

In juli verschijnt van Audre Lorde bij Uitgeverij Pluim Sister Outsider, in een vertaling van Roos van de Wardt en Astrid Huisman.

» Lees meer Gerecenseerd in onze Reader.

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie