Strafzaak vrouwenbesnijdenis

Kort Wereldnieuws | Al-Araby  | 20 June 2020 - 16:0020 Jun - 16:00

Een arts en een vader van drie meisjes staan terecht in Egypte, omdat de arts de meisjes op last van de vader zou hebben besneden.

Volgens Reda el-Danbouki, directeur van het Women’s Centre for Guidance and Legal Awareness in Caïro, vonden de genitale verminkingen plaats in de omgeving van Sohag, zo’n 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro.

De vader bracht volgens El-Danbouki zijn drie dochters van 8, 9 en 11 jaar naar de arts onder het voorwendsel dat ze tegen het coronavirus zouden worden ingeënt. De meisjes ontwaakten echter uit hun verdoving met de ontdekking dat een gedeelte van hun geslachtsdelen waren verwijderd. Ze vertelden het aan hun moeder, die gescheiden is van de vader. Die meldde het incident bij de politie, waarop de vader en de arts werden gearresteerd. Uit forensische analyse blijkt dat de verminkingen inderdaad hebben plaatsgevonden.

Ondanks sterke tegenstand uit conservatieve hoek nam het Egyptische parlement in 2008 een wet aan die vrouwenbesnijdenis verbiedt

Sinds het midden van de jaren negentig vecht Egypte tegen de eeuwenoude praktijk van genitale verminking van vrouwen, ook wel bekend als vrouwenbesnijdenis, waarvan ten onrechte wordt aangenomen dat die de seksualiteit van vrouwen zou intomen.

Ondanks sterke tegenstand uit conservatieve hoek nam het Egyptische parlement in 2008 een wet aan die vrouwenbesnijdenis verbiedt. Uit een onderzoek door de overheid in 2015 bleek dat 87 procent van de Egyptische vrouwen tussen de 15 en 49 jaar besneden is. In 2016 werd een wetswijziging doorgevoerd, waarmee de aanklacht tegen verdachten veranderde van een wandaad, waarvoor daders doorgaans maximaal twee jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, in een zwaar misdrijf, waarop strengere straffen staan. Volgens El-Danbouki kan de arts tot zeven jaar gevangenisstraf worden veroordeeld, en de vader tot acht jaar.

Ondanks het landelijke verbod overlijden er in Egypte nog steeds meisjes doordat ze doodbloeden na genitale verminking. Zo stierf in januari een meisje van 12 in de zuidelijke provincie Assiut, nadat haar ouders haar hadden laten besnijden.

» Lees meer Wereldnieuws in onze Reader.

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie

Tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 liepen Koerdische mannen en vrouwen mee met de Women’s March in Amsterdam uit protest tegen eerwraak en vrouwenbesnijdenis. – © Evert Elzinga / HH