Leer uit chumzalm en amoerkarper

Canada | Horizon | Hakai Magazine  | 20 June 2020 - 20:0020 Jun - 20:00

Een van de verloren ambachten die de modewereld heeft teruggehaald, is het looien van vissenhuid om er kleren van te maken. Het materiaal is net zo stevig als leer en kan tegen water. Een Canadese journalist ging langs bij ambachtslieden en ontwerpers die werken aan de comeback van dit duurzame en diervriendelijke materiaal.

Tracy Williams laat een plastic snijplank neerploffen op de eettafel in haar huis in North Vancouver, in Brits-Columbia. Haar vriendin Janey Chang heeft alles klaargelegd wat we nodig hebben: lepels, schelpen, een steen en kleine ziplockzakjes met halfbevroren vis. Williams zegt iets in het Squamish en vertaalt het dan voor me: ‘Jullie kunnen vissenhuid gaan bewerken.’

Chang haalt een dubbelgevouwen zalmhuid uit een van de zakjes en strijkt hem glad op tafel. ‘Aan de slag,’ zegt ze, en ze laat zien hoe je met de rand van de steen het vlees van de huid schraapt. De schubben aan de andere kant van de huid moeten er ook aan geloven. Bij de huid van een blauwrugzalm laten die makkelijk los als je van de kop naar de staart schraapt. ‘Alsof je een kat aait, maar dan van achter naar voren,’ zegt Chang. De huid moet schoon zijn, anders gaat hij rotten of neemt hij de looizuren die hem in leer veranderen onvoldoende op.

» Lees dit artikel in onze Reader voor € 1,50 of word lid

» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie