Hunkeren naar een goeie portie live-rock-’n-roll

VS | Cultuur & Wetenschap | The Atlantic  | 23 June 2020 - 20:0023 Jun - 20:00

Er gaat niets boven livemuziek, schrijft Dave Grohl, de frontman van de Foo Fighters. De treurige schermpjes waarmee we het nu moeten stellen, doen hem denken aan beveiligingscamera’s en klinken als ‘de geluidsopnamen die Neil Armstrong vanaf de maan stuurde’.

Waar had je dit jaar de 4e juli [Amerikaanse Onafhankelijksheidsdag] willen vieren? Lekker in de achtertuin, barbecueën met je gekste familieleden, ruziënd over wie het illegale vuurwerk mag afsteken dat je aan lager wal geraakte neefje uit South Carolina heeft meegesmokkeld? Of nog beter: in het Shenandoah National Park, met een kleffe hotdog in je hand, terwijl We’re an American Band van Grand Funk Railroad keihard  opstaat?

Ik weet precies waar ik had moeten zijn: in het FedExField-stadion, net buiten Washington D.C., met mijn band Foo Fighters en zo’n tachtigduizend van onze beste vrienden. We zouden vieren dat 25 jaar geleden ons debuutalbum is uitgekomen. Een door en door Amerikaans, gedenkwaardig feest waarbij het bier rijkelijk zou vloeien. Het zou een spetterend evenement worden waar drommen door de zon gebronsde mensen op af zouden komen, en ze zouden allemaal meezingen op een kwart eeuw Foo Fighters. Maar het is anders gelopen.

Helaas heeft de coronapandemie de livemuziek verbannen naar kleine, treurige schermpjes die doen denken aan beveiligingscamera’s van huisdeuren en klinken als de geluidsopnamen die Neil Armstrong vanaf de maan stuurde, hakkelend en gecomprimeerd. Daarbij vergeleken lijkt Max Headroom haast een mens. Begrijp me goed, ik kan leven met de saaie en beperkte cuisine van de quarantaine (met mijn lasagna is niets mis!) en ik weet dat iedereen zich gelukkig mag prijzen die niet in een ziekenhuis of bij een besteldienst werkt, maar toch, ik hunker naar een portie goeie ouwe live-rock-’n-roll, waarbij het zweet je uitbreekt en je trommelvliezen bijna scheuren. Liever vandaag dan morgen. Het soort muziek waarvan je bloed sneller gaat stromen, je lichaam in beweging komt en je hart een sprongetje maakt.

» Lees dit artikel voor € 0,99 of word lid

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selecie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie