Wonderkind maakt pas op de plaats

Canada | Gerecenceerd  | 28 June 2020 - 16:0028 Jun - 16:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM | Onderdrukte homo-erotische gevoelens zijn geen thema meer

Een regisseur die op 30-jarige leeftijd zijn eerste speelfilm aflevert, ligt aardig op schema. Wie dan al toe is aan nummer acht (na onder meer Tom à la ferme en het veelgeprezen Mommy), staat te boek als wonderkind en luistert naar de naam Xavier Dolan.

In het semi-autobiografische Matthias & Maxime neemt de Frans-Canadese filmmaker voor het gemak ook de hoofdrol voor zijn rekening. In de film krijgt een onschuldige zoenscène tussen twee jongens voor een afstudeerfilm grote gevolgen.

In Le Figaro spreekt Étienne Sorin van Dolans eerste misser: ‘Deze film komt te laat of juist te vroeg voor hem. Alles draait om de hoofdpersoon, en het wordt al gauw narcistisch en masochistisch.’

‘Een soort Big Chill voor millennials in Quebec’, vindt Marc-André Lussier van het Canadese dagblad La Presse. De bijrollen zijn volgens hem ‘te vlak en de dialogen tussen moeder en zoon te excessief en voorspelbaar, maar desondanks is het een mooie, melancholieke film’.

Er is niets mis met de nieuwste Dolan, schrijft Jon Frosch in The Hollywood Reporter: ‘Pittige ruzies, gejaagde cameravoering, eigenzinnige soundtrack: zoals we het van hem gewend zijn. Wat ontbreekt is de urgentie. Met onderdrukte homo-erotische gevoelens snijdt hij geen nieuw thema aan.’

Maar ook zonder zijn horizon te verbreden heeft Dolan een geslaagde film afgeleverd, stelt filmrecensent Éric Moreault van de Canadese krant Le Soleil, ‘met meer tederheid en minder cynisme. Wie weet maakt hij zich op voor een nieuwe fase in zijn carrière’.

Matthias & Maxime van en met Xavier Dolan is nu te zien in de bioscoop.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie