Plastic regen

Kort wereldnieuws | San Francisco Chronicle  |  2 July 2020 - 09:00 2 Jul - 09:00

Kleine stukjes plastic vervuilen niet alleen oceanen en waterwegen, maar dringen ook door tot in de bodem. En ze vallen uit de lucht, zo tonen steeds meer onderzoeken aan.

Uit een recent onderzoek in nationale parken in het westen van de VS, zoals Joshua Tree, de Grand Canyon en Canyonlands, blijkt dat er jaarlijks meer dan 1000 ton microplastic uit de lucht valt, het equivalent van 123 tot 300 miljoen vermalen plastic flessen. Dat komt dagelijks neer op 132 stukjes plastic per vierkante meter.

Dat ook dergelijke afgelegen, ‘ongerepte’ gebieden worden vervuild, komt doordat de deeltjes hoog in de atmosfeer opstijgen, vervolgens worden meegevoerd door de wind en soms duizenden kilometers van hun bron weer naar beneden komen via regen of sneeuw. De onderzoekers hebben berekend dat er jaarlijks ruim 22.000 ton aan microplastics in de Verenigde Staten neerslaat, oftewel zo’n 100 stukjes plastic op elke vierkante meter van het land.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie