Sprookje met verdacht realistische dimensie

VS | Gerecenseerd  |  2 July 2020 - 16:00 2 Jul - 16:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

LITERATUUR | Wat als Hillary Clinton altijd Hillary Rodham was gebleven?

Stel dat Hillary zich nooit met Bill Clinton had ingelaten? Was ze dan op haar sloffen president van de VS geworden? Curtis Sittenfeld maakte van deze hypothese een roman: Rodham. Volgens criticus Jill Abramson van The New York Times is haar dat minder goed gelukt dan met American Wife (2008), het boek waarin Sittenfeld voormalig first lady Laura Bush een andere levensloop bezorgde.

Abramson weet ook waarom: Bush was een ‘tabula rasa’, terwijl het publiek vrijwel alles weet over Clinton. ‘Daarom wekt het eerste deel, op basis van de echte biografie, een trage, oudbakken indruk.’ En ondanks overtuigende passages over Hillary’s campagne naar het Witte Huis, de ‘microscopische aandacht voor haar uiterlijk’ en een ‘uitzinnige cameo’ van Donald Trump ‘komt de auteur daar niet meer overheen’.

Collega Ron Charles van The Washington Post noemt Rodham een ‘rijke studie over seksisme en Amerikaanse politiek’ en kan zich indenken dat het fictieve verhaal een ‘therapeutisch effect heeft voor wie in 2016 op Hillary heeft gestemd’.

In Time Magazine stelt Eliana Dockterman dat Sittenfeld de kans heeft laten liggen om met fictie Clintons politieke motieven bloot te leggen. ‘Wil ze oprecht het land dienen, zoals haar fans geloven? Of is het pure machtshonger, waar haar tegenstanders van overtuigd zijn? Sittenfeld heeft daar ook geen antwoord op.’

Kylie Maslen van The Adelaide Review verwacht dat Rodham ongetwijfeld lezers trekt vanwege de seksschandalen, politieke machtsstrijd en het verraad. ‘Maar voor mij is het vooral een roman over vrouwenvriendschap en bondgenoten.’ Terwijl het voor Annalisa Quinn van het Amerikaanse NPR juist even duurde voor ze begreep waarom de roman haar zo had aangegrepen. ‘Het cynisme? Dat Amerika eenvoudig te racistisch, seksistisch en verrot is om Hillary als president te kiezen? Nee. Door dit boek kun je je voorstellen dat het écht anders had kunnen lopen.’

Rodham, in de Nederlandse vertaling van Inge Kok en Barbara Lampe, is half juni verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie