The medium is the message

Nederland | Gerecenseerd  |  5 July 2020 - 20:00 5 Jul - 20:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

MODERNE KUNST | Digitale installaties uit het analoge tijdperk

De Koreaans-Amerikaanse kunstenaar Nam June Paik (1932-2006) gaat door voor de uitvinder van video art die de term ‘elektronische snelweg’ introduceerde. Een cliché, vindt Alastair Sooke van The Telegraph. ‘Zie hem als de Johannes de Doper van het informatietijdperk.’ Het bezoek aan Paiks overzichtstentoonstelling The Future is Now was voor Sooke een wandeling door het ‘laboratorium van een verstrooide professor: overal retro-platenspelers, tv-toestellen met losse bedrading, zwervende robots en toetsenborden’.

En wat te denken van een achttiende-eeuwse houten boeddha die zichzelf bekijkt op tv? ‘Zo zet Paik oosterse spiritualiteit tegenover westerse technologie en laat hij tegelijkertijd zien hoe je pulp op tv kunt transformeren’, suggereert Matthew Collings in de Evening Standard.

Thomas McMullan van het internationale kunstmagazine Frieze beschouwt Paik als ‘pre-internetprofeet’ die geëngageerde en provocerende kunst maakte van en met massamedia, ‘en er tegelijkertijd de vloer mee aanveegde’.

Wie zich realiseert dat wat in de jaren zeventig gold als radicaal nu de norm is, kan alleen maar concluderen dat Paik ‘op het scherpst van de snede opereerde’, schrijft kunstcriticus Bidisha van The Guardian.

The Future is Now, retrospectief van Nam June Paik, is te zien t/m 23 augustus in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie