Arbeidsmigranten zitten vast op het Indiase platteland

India | Azië | The Wire  |  2 July 2020 - 13:55 2 Jul - 13:55

Indiase arbeidsmigranten die door de coronamaatregelen terug zijn gekeerd naar hun dorpen, komen in schrijnende armoede terecht. ‘Elke week vraagt de geldschieter ons de lening af te lossen. Ik zeg steeds dat ik geen baan heb. Maar hij luistert gewoon niet.’

Bajuram Marandi heeft geluk gehad, vindt hij zelf. Een paar dagen voordat op 24 maart de lockdown in India van kracht werd, kon hij nog vertrekken uit Bangalore, waar hij de afgelopen twee jaar als bouwvakker had gewerkt, en terugkeren naar zijn dorp in de deelstaat Odisha. De 34 jarige Marandi, die tot de Santhal-stam behoort, komt uit het dorp Kendugadi in het subdistrict Khunta. Hij is blij dat hij niet vast is komen te zitten in Bangalore, zoals zoveel andere arbeidsmigranten, maar hij is de eerste om toe te geven dat ‘het leven niet meer is wat het was’.

Zijn zorgen stapelen zich op. ‘Overheidsfunctionarissen zeggen dat we thuis moeten blijven,’ vertelt hij. ‘Maar onze kinderen moeten eten. Mijn vader is suikerpatiënt, hij heeft zijn medicijnen nodig. Er is hier geen werk, waar moeten we van leven?’ Hij en zijn vrouw hebben twee zoons en een dochter. Zijn ouders wonen bij hem in.

360 Magazine werkt aan een nieuwe website. Om je vast kennis te laten maken met ons digitale aanbod, bieden we tijdelijk 5 gratis artikelen aan.

Klik hier om je gastabonnement te activeren

Plaats een reactie