Voor veel artiesten valt het doek

Wereldwijd | Cultuur & Wetenschap | The Nation  |  7 July 2020 - 13:00 7 Jul - 13:00

Tijdens de lockdown is ‘de belangrijkste basis van een groot deel van de hedendaagse culturele sector verwoest, namelijk live, persoonlijk contact’, schrijft essayist William Deresiewicz. En het verdienmodel van de kunstensector was al geen vetpot.

Om te begrijpen wat de impact van de pandemie is voor kunstenaars en de kunst, moeten we eerst inzien dat deze nieuwe crisis een culturele sector heeft getroffen die al ernstig verzwakt was door twintig jaar aanvallen uit digitale hoek. Die aanvallen hebben in feite de vorm aangenomen van demonetisering: het geld is uit de kunst gehaald. Voor alle vormen van content die via internet kan worden verspreid – muziek, tekst, stilstaande beelden, video – zijn de prijzen sterk gedaald, vaak tot het nulpunt. In veel culturele sectoren zijn de belangrijkste inkomstenbronnen afgebrokkeld: bij musici de verkoop van opgenomen muziek, bij schrijvers de freelancehonoraria en boekvoorschotten, bij kranten en tijdschriften de advertentie-inkomsten, bij de filmindustrie de kaartverkoop en de verkoop en verhuur van dvd’s.

Om dat op te vangen hebben kunstenaars en culturele instellingen geleerd hun inkomsten te zoeken in zaken die niet gedigitaliseerd kunnen worden: fysieke objecten en live-ervaringen, vooral live-ervaringen. Musici gaan eindeloos op tournee. Schrijvers houden voorleesavonden en lezingen, geven les, worden gastschrijver. Ook voor beeldend kunstenaars als illustratoren, animatiefilmmakers en striptekenaars zijn cursussen en workshops onmisbaar geworden. Kranten en tijdschriften maken hun merk te gelde met het ene live-event na het andere. Er zijn allerlei soorten festivals (muziek, film, comedy, boeken) opgekomen, net als kunstbeurzen (tegenwoordig belangrijke gelegenheden voor de verkoop van exclusieve beeldende kunst) en fanbeurzen zoals Comic-Con [grote conferentie voor strip- en tekenfilmfans] (die voor veel creatieve sectoren van groot belang zijn).

360 Magazine werkt aan een nieuwe website. Om je vast kennis te laten maken met ons digitale aanbod, bieden we tijdelijk 5 gratis artikelen aan.

Klik hier om je gastabonnement te activeren

Plaats een reactie