Kunstexperts gearresteerd

Kort wereldnieuws | The Art Newspaper  |  7 July 2020 - 09:00 7 Jul - 09:00

De Franse kunstpolitie heeft vorige week vijf kunstexperts gearresteerd in het kader van een onderzoek naar grootschalige handel in geroofde antiquiteiten uit het Nabije en Midden-Oosten.

Het zou gaan om ‘de verkoop voor tientallen miljoenen euro’s van honderden voorwerpen’, die afkomstig zouden zijn van plundering in Egypte, Syrië en Jemen, en uit regio’s in Libië die onder controle staan van Islamitische Staat. Onder de arrestanten bevinden zich onder meer een gepensioneerde conservator van het Louvre in Parijs en een medewerker van veilinghuis Pierre Bergé. Het onderzoek, dat zich richt op georganiseerde fraude, heling van gestolen goederen en witwassen, begon in 2018.

Mogelijk hangt deze zaak samen met een ander onderzoek dat acht jaar geleden begon in New York, België en Zwitserland. Dat leidde vorig jaar tot een inval in de Brusselse vestiging van Phoenix Ancient Art, waarna duizenden voorwerpen in Brussel en Genève in beslag werden genomen om de herkomst te controleren.

» Lees het originele bericht
» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie