Noord- en Oostzee warmen snel op

Kort wereldnieuws | Der Spiegel  | 13 July 2020 - 09:0013 Jul - 09:00

De Noordzee en de Oostzee zijn de afgelopen decennia aanzienlijk opgewarmd, meldt het Duitse ministerie van Transport op vragen van Steffi Lemke, fractievoorzitter van de Groenen.

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de Noordzee steeg tussen 1969 en 2017 met gemiddeld 1,3 graden Celsius. In de westelijke Oostzee zijn de temperaturen sinds 1982 gemiddeld 0,6 graden per decennium gestegen.

‘De Noord- en Oostzee warmen in een zorgwekkend tempo op’, aldus Lemke. Ze vreest enorme veranderingen als de temperatuurstijging aanhoudt. ‘Haring en kabeljauw vluchten nu al naar koelere wateren richting het noordpoolgebied. Dat is dramatisch voor kleinschalige kustvisserij en voor de complexe ecologische cycli in onze oceanen.’

Door de stijgende watertemperaturen verspreiden ziekteverwekkende bacteriën zich gemakkelijker in de Oostzee. Onderzoekers verwachten daarom dit jaar meer infecties door vibriobacteriën. Bij lage temperaturen leven deze vleesetende bacteriën in de zeebodem, maar wanneer het water tot 20 graden opwarmt, verspreiden ze zich. Ze zijn bijzonder gevaarlijk voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of bepaalde chronische aandoeningen.

(Der Spiegel, Hamburg)

» Lees het originele bericht
» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie