China censureert bibliotheken in Hongkong

Kort wereldnieuws | Sydney Morning Herald  | 19 July 2020 - 16:0019 Jul - 16:00

Hongkong | Het Chinese volkscongres nam op 30 juni een omstreden veiligheidswet aan die de zeggenschap van China in Hongkong aanmerkelijk vergroot, ondanks hevige kritiek van prodemocratische activisten, juristen en buitenlandse regeringen.

Zij vrezen dat de wet gebruikt zal worden om afwijkende meningen te onderdrukken en vrijheden te ondermijnen, in weerwil van de beloftes die China in 1997 deed, toen de voormalige Britse kolonie terugkeerde in Chinese handen. Welnee, was het Chinese antwoord, de wetgeving zal de vrijheid van meningsuiting niet beperken, maar is slechts gericht op een paar ‘onruststokers’.

Dat de kritiek terecht is, blijkt uit het feit dat Beijing direct zijn gezag in Hongkong liet gelden. Niet alleen werden onmiddellijk enkele demonstranten gearresteerd, maar ook blijken boeken van vooraanstaande prodemocratische activisten te zijn verwijderd uit openbare bibliotheken. Een zoektocht op de website van openbare bibliotheken naar het boek Unfree Speech van activist Joshua Wong en naar boeken van prodemocratiepoliticus Tanya Chan geeft als resultaat dat ze ‘niet beschikbaar’ of ‘onder beoordeling’ zijn.

De afdeling Vrije tijd en culturele diensten van Hongkong, waaronder de bibliotheken vallen, bevestigt in lokale media dat er boeken zijn verwijderd om vast te stellen of ze de nieuwe wet schenden. Het is onduidelijk om hoeveel boeken het gaat. Volgens de onlinezoekopdracht waren er nog wel twee titels beschikbaar van de Chinese politieke dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

‘Deze nationale veiligheidswet legt vastelandcensuur op aan deze internationale financiële stad,’ schreef Joshua Wong op Twitter, eraan toevoegend dat zijn boeken nu gecensureerd worden.

(Sydney Morning Herald, Sydney)

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie