Tweede milieuramp in Siberië

Kort wereldnieuws | Al Jazeera  | 23 July 2020 - 09:0023 Jul - 09:00

Volgens het Russische mijnbouwbedrijf Nornickel is afgelopen zondag in de Siberische regio Krasnojarsk lekkage ontstaan in een pijpleiding met vliegtuigbrandstof waarin de druk was weggevallen.

Daardoor zou bijna 44,5 ton brandstof zijn gelekt. Nornickel beweert in een persbericht dat de lekkage geen bedreiging vormt voor de gezondheid van mensen in de omgeving.

Het is het tweede brandstoflek in het noordpoolgebied in korte tijd waar Nornickel verantwoordelijk voor is. Het vorige vond eind mei plaats bij Norilsk, in het noorden van Centraal-Rusland, toen in een warmtecentrale het onderstel van een reservoir instortte en 20.000 ton diesel de rivieren die in de Karische Zee uitmonden ernstig vervuilden. Volgens World Wildlife Fund Rusland is het de grootste olieramp die ooit in het Russische Noordpoolgebied plaatsvond.

De Russische autoriteiten willen dat het bedrijf ongeveer $2 mrd uittrekt voor schoonmaak- en herstelwerkzaamheden. Nornickel betwist dat bedrag en wil hooguit $150 mln betalen.

» Al Jazeera | Qatar

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie