De kracht van de massa

Wereldwijd | Essay | The Guardian  | 26 July 2020 - 13:0026 Jul - 13:00

Zelfs vóór de pandemie werden massale bijeenkomsten bedreigd door draconische wetten en bedrijven die de openbare ruimte in beslag namen. Toch leert de geschiedenis ons dat de menigte altijd een manier vindt om terug te keren.

Toen afgelopen maart een lockdown op de loer lag, raakte ik in de ban van een voetballied voor een team zo’n 600 kilometer verderop. Ik had een artikel gelezen over inwoners van Edinburgh die vanaf hun balkon een lied van The Proclaimers zongen, genaamd Sunshine on Leith. Ik kende het nummer niet en toen ik het opzocht, vond ik een fantastisch filmpje van 26.000 Hibernian-supporters die het lied in een zonovergoten Hampden Park ten gehore brachten na de langverwachte bemachtiging van de Schotse beker in 2016. Beide teams hadden het veld verlaten en de helft van het stadion van de Rangers was leeg. Het zag eruit als een concert waarbij de fans zowel de artiest als het publiek vormden.

Ik was in vervoering. Ik bleef het steeds opnieuw kijken. De aanblik en de klank van deze collectieve vreugde was overweldigend: tienduizenden groen-witte sjaals die in de lucht werden gehouden, en iedereen zong het lied uit volle borst mee. Wanneer de menigte bij het refrein komt, bereikt het volume van de wankele smartphonevideo zijn grenzen en vindt een uitbarsting plaats van uitzinnig gebrul van lawaai. Ik moest denken aan wat een van de leiders van de landelijke ‘Tuneless Choirs’ – speciaal voor mensen die niet kunnen zingen – ooit zei: ‘Als je genoeg mensen samen laat zingen, met voldoende volume, klinkt het altijd goed.’ Onze individuele tekortkomingen worden overstegen, we worden groter dan de som van onze magere delen. Individueel gezongen liederen klinken soms dunnetjes en vreemd – denk aan de popster die de Star-Spangled Banner in de Super Bowl brult. Hymnes hebben warmte van harmonie nodig, of zelfs de wrijving van dissonantie. Ze hebben het volle geluid nodig van lichamen die in trots, vreugde of overeenstemming tegen elkaar aan schuren.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie

Gay Pride, Berlijn