De strijd tegen de grootste uitbraak van een dierenziekte ooit is kansloos, beweren deskundigen. Miljoenen varkens zijn al geruimd.

Afrika | Archief | The Guardian  |  3 August 2020 - 14:00 3 Aug - 14:00

Uit ons Archief: De strijd tegen de grootste uitbraak van een dierenziekte ooit is kansloos, beweren deskundigen. Miljoenen varkens zijn al geruimd.

Zuidoost-Azië vecht tegen de verspreiding van de uiterst besmettelijke Afrikaanse varkenspest, ook wel ‘varkens-Ebola’ genoemd, die al geleid heeft tot de ruiming van miljoenen varkens in China en Vietnam. De Afrikaanse varkenspest, die onschadelijk is voor mensen maar dodelijk voor varkens, is vorig jaar augustus in China ontdekt, waar de ziekte grote verwoestingen heeft aangericht en leidde tot de ruiming van meer dan 1,2 miljoen varkens.

China herbergt bijna de helft van alle varkens ter wereld en het nieuws stuwde de prijs van varkensvlees dan ook huizenhoog op. Er bestaat geen vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest, die interne bloedingen veroorzaakt met de dood tot gevolg, dus de enige mogelijkheid om de ziekte tegen te gaan is om alle besmette dieren te doden. Volgens sommige schattingen moeten er in China uiteindelijk zo’n tweehonderd miljoen varkens worden afgemaakt. Het virus kan enkele weken overleven, op kleren en zelfs auto’s, zodat het gemakkelijk lange afstanden kan afleggen.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie

Varkens worden geruimd nabij de Japanse stad Toyota. Sinds vorig jaar augustus zijn al miljoenen varkens geruimd. – © The Aahi Shimbun / Getty Images