Kernenergie voor Abu Dhabi

Kort wereldnieuws | ZDF  | 10 August 2020 - 09:0010 Aug - 09:00

Abu Dhabi heeft deze week een deel van de splinternieuwe Barakah-kerncentrale in gebruik genomen. De centrale is onderdeel van een grootschalige herstructurering van de energievoorziening die het land minder afhankelijk van olie moet maken.

De Verenigde Arabische Emiraten, die dankzij inkomsten uit olie- en gaswinning tot de rijkste landen ter wereld behoren, namen eerder al een van ‘s werelds grootste zonnecentrales in gebruik. Als de Barakah-centrale is voltooid zal hij een capaciteit hebben van 5.600 megawatt waarmee een kwart van de energiebehoefte van de Emiraten wordt gedekt. De kerncentrale staat aan de kust van de Perzische Golf bij de grens met Saoedi-Arabië en zal circa €20 mrd gaan kosten.

Hamad Alkaabi, Abu Dhabi’s vertegenwoordiger bij IAEA, het Internationale Atoomenergieagentschap, noemde de ingebruikname van de kerncentrale een ‘historische mijlpaal’ voor de Emiraten, die voor ‘een nieuwe vorm van schone energie‘ zal zorgen. Buurland Qatar is minder enthousiast en zegt dat de kerncentrale ‘een bedreiging voor de vrede in de regio’ vormt.

ZDF | Mainz

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie