Dodelijkste regio milieuactivisten

Kort wereldnieuws | Latin America News Dispatch  | 13 August 2020 - 09:0013 Aug - 09:00

Voor het achtste jaar op rij blijkt Latijns-Amerika de dodelijkste regio ter wereld voor milieu- en landrechtenactivisten.

Volgens Global Witness, een non-profitorganisatie gespecialiseerd in onderzoek van milieu- en mensenrechten, vond meer dan twee derde van alle moorden op activisten plaats in Latijns-Amerika. Het gevaarlijkste land voor milieuactivisten is Colombia, met 64 moorden in 2019. Andere gevaarlijke landen zijn Brazilië, Mexico, Honduras en Guatemala. Uit de studie bleek ook dat inheemse gemeenschappen onevenredig hard worden getroffen door het geweld: meer dan 40% van de slachtoffers vorig jaar is inheems.
Het rapport van Global Witness verscheen een week nadat vijf landrechtenactivisten in Honduras werden ontvoerd in ongemarkeerde voertuigen. Vorig jaar werden 14 milieu- en landrechtactivisten van de Garifuna vermoord in Honduras en gemeten naar inwoners is het daarmee het gevaarlijkste land. Sinds de ontvoering zijn er in het hele land protesten geweest en de Garifuna-gemeenschap eist dat de mannen worden vrijgelaten.

Latin America News Dispatch | New York

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie