Liefdesbrieven, wie schrijft ze nog

Wereldwijd | Horizon | L'Espresso  | 27 August 2020 - 13:0027 Aug - 13:00

Woorden vol passie vullen de vitrines van een achttiende-eeuws paleis in de Abruzzen. Daar bevindt zich het enige museum ter wereld dat is gewijd aan de verloren kunst van de liefdesbrief. ‘Met dit museum hebben we een medium uit het verleden willen behouden dat kan dienen om kritisch naar het heden te kijken.’

Liefdesbrieven schrijven raakt uit de mode: woorden verliezen hun zeggingskracht, gevoelens worden gestandaardiseerd, er wordt voornamelijk nog gecommuniceerd via berichtenapps à la WhatsApp. Zelfs typen is niet echt meer nodig: je stuurt elkaar een emoji, of eventueel een gesproken bericht. Ook in de verhalen op Instagram valt geen spoor van tederheid of hoffelijkheid te bekennen. Laat staan dat de jongeren van tegenwoordig, of hun drukbezette ouders, ooit de moeite zouden nemen een vel papier en een pen te pakken en hun geliefde per brief het hof te maken of te verleiden.

Maar sommige mensen doen er alles aan om deze oude, waardevolle, buitengewoon menselijke kunst voor uitsterven te behoeden. En dat gebeurt niet in Verona, de stad van Romeo en Julia, ‘wereldhoofdstad der geliefden’, maar in de Abruzzen, in Torrevecchia Teatina in de provincie Chieti, waar zich het enige museum ter wereld bevindt dat is gewijd aan de liefdesbrief. Het is gehuisvest in het achttiende-eeuwse Palazzo Valignani en werd bijna tien jaar geleden ingewijd.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie